Výstup na Matterhorn můžete trénovat v poberounském skalním lomu Alkazar

13. leden 2016
Česko – země neznámá

Údolí řeky Berounky ve Středočeském kraji láká už mnoho desetiletí vodáky a milovníky romantických zákoutí. Stále častěji se ovšem stává i cílem cyklistů a v poslední době také horolezců. Pro ty je doslova rájem bývalý vápencový lom Alkazar, který je v těsné blízkosti Berounky.

Alkazar leží mezi Berounem a Srbskem a nejlépe se k němu dostanete na kole po cyklostezce nazvané Po stopách českých králů.

Vápenec se zde těžil od počátku 20. století až do 40. let. Během války se těžba ukončila a uvnitř lomu se začala budovat továrna na výrobu leteckých motorů. Nikdy ale nebyla dokončena.

Štoly se v 50. letech používaly pro uskladnění radioaktivního odpadu. Dnes jsou samozřejmě zabetonovány, a tak z nich žádné nebezpečí nehrozí. Z celkem pěti štol jsou dvě zcela nepřístupné, do dalších tří je možné se podívat. V rámci lomu se tak můžete projít štolami několik desítek metrů.

Skoby pro začátečníky

Alkazar je bývalý stěnový etážový lom. Jeho jednotlivá patra lze používat k výcviku horolezců. Dlouhá léta sem jezdili horolezci amatéři, Český horolezecký svaz tu nakonec zřídil první venkovní horolezecký park. Lezení se tu trénuje na skutečné skále, nikoliv na umělé stěně.

Dnes najdete v Alkazaru pečlivě připravené skoby přímo zasazené do skály, které umožňují bezpečný výstup až do nejvyšších pater lomu. Areál je vhodný i pro děti, které trénují výstup na první úrovni lomu. Český horolezecký svaz tu příležitostně organizuje i různá setkání a poskytuje začátečníkům odborný výklad.

Před výstupem se hodí rozcvička

Přímo u Alkazaru se nachází venkovní sportovní náčiní, na kterém je možné se rozcvičit a zahřát ještě před výstupem. Na naučné tabuli si také můžete prostudovat vyznačené cesty, kterými lze vystoupat nahoru do prvního patra – na výběr je například lehčí Borková nebo Vavříková cesta. Nejtěžší je Jindrova cesta, která má celkem 5 skob.

Před výstupem je nutné se rozcvičit

Stěna do prvního patra lomu se využívá zároveň jako trenažer k nácviku pádů. Padajícího nahrazuje jednoduše pneumatika. Právě postřeh a reakce níže stojícího horolezce, který jistí toho nad sebou, může totiž mnohdy zachránit horolezci život.

Odvážnější nebo zkušenější horolezce čeká ještě možnost výstupu na další dvě patra lomu. Skoby jsou tu už připravené, stačí zvolit vhodný postup. Jednotlivé štíty Alkazaru mají dokonce svá jména. Vlevo je český „Matterhorn“, Malý Matterhorn najdete na opačném konci skály. Ti, co jsou opravdu zdatní, mohou vylézt až do takzvaného Domečku. Ten je ve třetím patře. Jedná se o nejvýše postavenou štolu, a pokud k ní vylezete, máte opravdu nárok na odpočinek.

Spustit audio