Vývar z fazolek, mech na střeše a přemnožené mšice

11. leden 2014

Náš Hobby magazín pro vás má pravidelnou poradnu, která obsahuje odpovědi na vaše telefonické dotazy z čísla 221 553 790. Musíme upřímně přiznat, že jsme byli mile překvapeni množstvím dotazů, kterými jste nás zasypali hned po prvním díle. Proto jsme učinili výběr z dotazů, ale na všechny se dostane.


Můžeme pít vývar z čerstvých zelených fazolek? Není tělu škodlivý?

Jedovaté by mohly být jen syrové fazolky – obsahují lektiny, ty ve větším množství způsobují problémy. Požití syrových fazolí vyvolává silné zvracení a průjem.

Fazolky v hrnci (ilustrační foto)

Běžně se dělává polévka ze zelených fazolek, není třeba se jich bát. Bylinkářky radí fazolky pět minut provařit a pak je voda k pití, a to maximálně dva čajové hrnky denně. Navíc, když do toho přidáte na deset minut vyluhovat jednu dvě lžíce sušených pampelišek, tak máte perfektní nápoj na čistění krve.


Jak a čím odstranit mech z eternitové střechy?

Bohužel, je to trvalý problém. Jeden kutil postříkal takovou střechu síranem měďnatým, během půlroku mu z eternitových tašek mech údajně zmizel a dokonce se objevila původní barva krytiny. Ve dvanácti litrech vody rozpustil 1 kg síranu měďnatého, použil postřikovač na stromky s větší tryskou a stříkal za úplného bezvětří a po dešti, aby byl mech dostatečně vlhký.

Mech šurpek

Druhé řešení: Na hřebeny střechy po celé délce připevníte tak čtyřcentimetrový proužek měděného plechu. Měď v deštivém a ve vlhkém počasí oxiduje a uvolňuje měděnku, která při dešti stéká po střešní krytině a působí na mech jako jed. Je nutné kontrolovat vždy po nějaké době, třeba po roce, jestli se páska nerozpadla, protože i měděný proužek plechu na dešti dostane pěkně zabrat.


Kde má kavárnu Ondřej Kobza, co rozmisťuje klavíry po Praze?

Provozuje kavárny Café v lese, Baron Prášil ve Vršovicích a Café Ermitage na Vinohradech v Praze.

Rozhovor s ním před časem odvysílala Jolana Voldánová v pořadu Rande s Jolanou, bylo to velmi zajímavé a tam naše populární moderátorka uvedla, že se s Ondřejem sešli v pražské kavárně Neustadt Na Karlově náměstí.

Před časem se na internetu objevilo i video, kde hraje na jeden z klavírů i pražský policista.


Dobrá rada na závěr: Co dělat, když se přemnožili mšice?

Když je jich skutečně hodně, bez chemie se asi neobejdete. Naše babičky znaly ale různé způsoby jak na to: vylouhovaly nedopalky cigaret nebo tabák ve vodě a roztok pak nastříkaly na rostliny, mšice tabák nesnáší.

Mšice rodí mladé

Ze starých přírodních receptů je tu pelyňkový nebo i česnekový nálev, ten ale rozhodně nevoní. Vyzkoušejte dát ke květinám pytlík s levandulí. Mšice ani moli se v takových místech nedrží.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.