Vzácné exempláře hlídá v černošínském muzeu švec Vašík. Návštěvníky občas vyděsí

10. únor 2017
Česko – země neznámá

Pokud se rádi touláte naší bohatou minulostí, naplánujte si výlet do Černošína na Tachovsku, konkrétně do tamního malebného muzea. Nečekejte jen výpravu do světa historických exponátů. V muzeu čeká na všechny návštěvníky i jedno překvapení.

Muzeum najdete naproti kostelu na náměstí. Při procházce malebným středem historického městečka jeho budovu určitě nepřehlédnete. Sama o sobě je zajímavou a pěkně opravenou památkou. Dříve tu byla fara. Muzeum vzniklo teprve v roce 2014, má tak před sebou teprve třetí turistickou sezónu.

Sbírka muzea se neustále rozrůstá. Kde začít? V nenápadné místnosti u verpánku dělá své řemeslo švec Vašík. Alespoň tak od začátku říkají věrně provedené figuríně, které se lekne nejeden návštěvník. Někteří Vašíka při vstupu do místnosti intuitivně pozdraví, děti se s ním zase rádi fotí.

Hledá se panenka Ema

V muzeu je celkem osm tematicky zařízených místností, které popisují historii města, tradiční řemesla, ale také zvláštnosti a rarity. Jednou z nich je například stále funkční vodovodní a kanalizační řad z roku 1911. Precizní práci je věnovaná obrovská vitrína uprostřed největší místnosti.

Panenka Ema se vyráběla v Černošíně těsně po válce

V muzeu si můžete prohlédnout stovky různých zrestaurovaných předmětů a exponátů od houpacího koně, přes kamna nebo historické hodiny a součásti běžného života našich předků. Jeden exponát ale stále chybí. Jedná se o panenku, která se v Černošíně vyráběla těsně po druhé světové válce. Říkalo se jí Ema. Zatím ji mají zapůjčenou ze soukromé sbírky, ale ji máte někde na půdě právě vy.

Vstupné se v muzeu neplatí a otevřeno je celoročně od 10 do 17, mimo turistickou sezónu do 16 hodin. A když si do Černošína naplánujete výlet právě během nadcházející turistické sezóny, můžete navštívit i nedalekou Vlčí horu sopečného původu a hrad Volfštejn. Cestu vám rádi poradí v informačním centru, které najdete právě v muzeu Černošín.

autor: Pavel Halla
Spustit audio