Vzácní andaluští osli čekají na pohlazení v Hospodářském dvoře v Bohuslavicích

13. červenec 2016
Česko – země neznámá

V Bohuslavicích na Vysočině měl kdysi statek nedaleký premonstrátský klášter. Před 15 lety koupil rozbořený statek Jiří Kovář. Chtěl si splnit sen a hlavně potřeboval místo pro svůj velký koníček – chov oslů. Postupně proto vznikal Hospodářský dvůr otevřený veřejnosti, kde na 10 hektarech najdete výběhy koní, krav, chov slepic, prasat a koz. Hlavním lákadlem ale zůstávají osli.

„Mojí velkou oblibou byli odjakživa osli. Asi je to úchylka. Někdo je alkoholik, někdo workoholik, já mám rád osly,“ směje se majitel statku Jiří Kovář. První osel byl obyčejný s 90 centimetry v kohoutku. Velkou náhodou se ale Jiří Kovář dostal ke stádu vzácných andaluských oslů. Jsou to zvířata téměř před vyhynutím.

„Dostal jsem se do španělské Andalusie, kde jsme narazili na stádo oslů, které chovali dva stařečci. Celé stádo v počtu dvaceti kusů nám prodali a my jsme ho odvezli do České republiky,“ vzpomíná chovatel a ukazuje na kobylku ve výběhu. „Má kohoutkovou výšku 150 centimetrů, takže má výšku krávy, váží 350 kilo.“

Vedle vzácných andaluských oslů najdete ve výběhu lamy, krávy i osli domácí. Mají zde i Cyrdu, který hrál v několika filmech. Celkem je v Bohuslavicích 34 oslů a další se brzy narodí. Hospodářský dvůr nabízí jízdy na koních, ponících, ale také na zmiňovaných oslech. „Andaluský osel uveze stokilového chlapa do Telče na pivo a zpátky, což je 10 kilometrů jedna cesta,“ dodává.

Ptačí dům

Návštěvníci mohou ke všem zvířatům, v případě zájmu si je můžete pohladit a kozu třeba podojit. V areálu je i rybník plný ryb. „Máme tu velké trofejní ryby. Jesetery, tolstolobiky, amury. Jsou to ryby, které mají i 20 kilo,“ doplňuje další informace Jiří Kovář. Za rybníkem je svah, na kterém se pasou jeleni a daňci, kousek dál na louce se v bahně rochní prasata.

Specialitou bohuslavického dvora je ptačí dům, který pojme až 200 lidí, ale mnohem zajímavější je určitě zvenku. Na jeho stěnách je v trámech jedna ptačí budka vedle druhé. „Dokola celého domu uvidíte 2 300 ptačích budek. Každá dírka má svou velikost a je zajímavé, že třeba sýkorka nevlétne do budky pro většího ptáčka,“ popisuje své pozorování majitel farmy.

Spustit audio