Vzpomínka na Jana Munka, jak jíst v Česku košer a jazyk jidiš

19. květen 2019

Dílo nedávno zesnulého předsedy pražské židovské obce Jana Munka. Zajímavosti o košer potravinách z průvodce vydávaného rabinátem Židovské obce Praha. Jazyk jidiš a jeho zajímavá historie.

Zemřel Jan Munk, jedna z nejvýraznějších osobností zdejší židovské komunity. Zastával významné posty: byl předsedou Pražské židovské obce, v minulosti také předsedou Federace židovských obcí a ředitelem Památníku Terezín. Z něj vybudoval důstojné místo, které každoročně navštíví statisíce lidí. O Janu Munkovi a jeho díle mluvila Terezie Jirásková s tajemníkem Federace židovských obcí Tomášem Krausem.

Co je to vlastně „košer“? V běžném jazyce už se toto slovo používá jako synonymum slov nezávadný, čistý. Ale v judaismu se týká především potravin a nápojů, které splňují soubor židovských předpisů a stravovacích návyků známých jako kašrut. Pro ty, kteří se v současném Česku chtějí stravovat košer, vydává každoročně Rabinát Židovské obce v Praze průvodce košer potravinami, v němž zalistujeme s Janou Šustovou.

Jeden maces je za 300 korun - ruční práce a přísně košer procedura se o Pesachu cení

V magazínu Šalom alejchem pravidelně zaznívají písně v jazyce jidiš. Jaký je to vlastně jazyk? Čím je zvláštní a jaká je jeho historie? Tomu se věnuje příspěvek Leo Pavláta.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio