Vzpomínkové shromáždění v Senátu, výstava „Nadání je touha“ – odkaz učitelky z Terezína a Causa pieta v Prostějově

2. únor 2020

V magazínu Šalom alejchem se ohlédneme za Dnem památky obětí holocaustu, pozveme vás na výstavu „Nadání je touha“ a spravíme vás o diskusi o podobě úpravy parku na místě starého židovského hřbitova.

V magazínu Šalom alejchem se ještě ohlédneme za Dnem památky obětí holocaustu. Připomeneme setkání přeživších, politiků, diplomatů a zástupců veřejné správy v Senátu. Při té příležitosti byla představena kniha o životě Jiřího Fišera, přeživšího Osvětim, s názvem "Mengeleho dvojče".

Pozveme vás na výstavu "Nadání je touha", která odkazuje k práci umělkyně a pedagožky Friedl Dicker-Brandeis a jejích terezínských žáků. Byla jednou z nejvšestrannějších představitelek meziválečné středoevropské avantgardy a ve 46 letech byla zavražděna v Osvětimi. Výstavu v Černínském paláci zahájil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

V Prostějově stále nenašli shodu. Diskuse o podobě úpravy parku na místě starého židovského hřbitova neutichají. Po vydání memoranda, které deklarovalo vůli radnice najít odpovídající pietu, se ozvali někteří občané. Lidé shromáždění v petičním výboru se chtějí také účastnit jednání. Jaká je atmosféra ve městě?

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio