Z barokního zámku v Lipové jsou ruiny. Současný vlastník se ho pokouší opravit

9. duben 2018
Česko – země neznámá

Barokní zámek v Lipové v severočeském Šluknovském výběžku míval 7 schodišť jako dnů v týdnu, 12 komínů jako je měsíců v roce, 52 pokojů jako týdnů v roce a 365 oken a dveří. Byl to jeden z největších zámků severních Čech. Dnes jsou z něj bohužel jen ruiny.

Obklopuje ho ale nádherný udržovaný park s rybníkem, takže je svým způsobem stále turistickou atrakcí. Dovnitř mezi polorozbořené zdi se ale samozřejmě kvůli bezpečnosti nesmí.

Zámek Lipová patří mezi naše nejohroženější památky. Jeho současný vlastník, sdružení Via Tempora Nova se ho snaží pozvolna opravovat. Zapotřebí by bylo stamilionů korun. Přilehlý několikahektarový zámecký park, dříve zpustlý a zarostlý křovím a náletovými dřevinami, je už hezky upravený. Najdete v něm záhony růží, upravené cesty a nové lavičky. V zámeckém rybníce se dá v létě koupat.

Zámek zveleboval zejména významný šlechtický rod Salmů, kterému zámek Lipová patřil do roku 1889. Za druhé světové války byl využíván jako lazaret, po válce sloužil například jako domov důchodců nebo jako sídlo armády. Ta odešla v roce 1970. Poté došlo k devastaci zámku a v osmdesátých letech se dokonce uvažovalo o jeho zbourání. V devadesátých letech vypukl v zámku z nezjištěných příčin požár, který zničil střechu.

Přilehlý několikahektarový zámecký park, dříve zpustlý a zarostlý křovím a náletovými dřevinami, je už hezky upravený

Zvláštností zámku Lipová je, že nebyl nikdy přestavován. Je stále pozdně barokní památkou postavenou podle tehdejší aktuální francouzské architektonické módy. Další zajímavostí je, že v každé místnosti byla jiná klenba.

Fotky původní podoby zámku se ale bohužel nedochovaly téměř žádné, takže případné opravy budou pro restaurátory celkem oříšek.

Spustit audio