Z hanáckého Velkého Kosíře se můžete do kraje podívat z dřevěné rozhledny

3. srpen 2019

Velký Kosíř je odpradávna považován za nejvyšší horu Hané. Donedávna nebyl ale z jeho vrcholu díky vzrostlým stromům téměř žádný výhled. Nově postavená rozhledna to však změnila.

Velký Kosíř vystupující do hanácké roviny z Drahanské vrchoviny nemůže samozřejmě se svou výškou 442 metrů konkurovat velikánům Jeseníků ani mnohem nižším kopečkům ostatních hornatin a vrchovin. Označení velehora či hanácký Mount Blanc je tedy otázkou perspektivy. Při výstupu z roviny Hané na vrchol se docela zapotíte, a tak se našim předkům zdálo, že je to kopec úctyhodně vysoký.

Vrchol Velkého Kosíře je plochý

Kopec Velký Kosíř je obestřen spoustou legend a pověstí. Ta nejznámější říká, že kopec připomínající tvarem skutečnou kosu zapíchnutou do země je posledním zbytkem boje dávných Hanáků s králem Ječmínkem v čele proti pekelným silám. Čert, když tehdy upadl, upustil horu do roviny Hané a přiznal svou porážku.

Velký Kosíř byl také odpradávna obydlený. Potvrzuje to například v roce 1972 objevená soška tzv. Kosířské Venuše. Hliněné torzo ženy, které bylo vytvořeno lidem s malovanou keramikou, pak doplnily nálezy prozrazující, že se zde lidé pohybovali již v době kamenné.

Místo vysoké kamenné stojí nižší dřevěná

Ještě nedávno stával na vrcholu hory jen rozcestník a mapa. A to bylo všechno. Skvělé rozhledy nabízelo totiž úbočí kopce, nikoli jeho vrchol. Velký Kosíř je vlastně spíše stolovou horou s náhorní plošinou na vrchu. Ta je navíc pokryta smrkovým a borovým lesem se značnou hustotou a výškou stromů.

I proto tady byla podle některých pramenů v roce 1927 postavena první rozhledna. V roce 1939 ji nahradila další stavba, která ale vydržela jen do počátku padesátých let. Až nové milénium přineslo snahu o obnovu vyhlídkové věže na Kosíři. Původně se počítalo s robustní kamennou rozhlednou o výšce38 metrů. Byla vyhlášena veřejná sbírka, kdy si lidé kupovali jednotlivé schody.

Konstrukce rozhledny

Projekt byl už ve stádiu stavebního povolení, když došlo k dohodě s Lesy ČR, že vykácí porost na vrcholu, který již dosáhl mýtního stáří a nahradí jej listnatou výsadbou. To se i stalo a projekt byl mezitím přepracován na stavbu levnější a o deset metrů nižší dřevěné rozhledny.

Ta byla zprovozněna na počátku léta 2013. Celkem 158 schodů zavede návštěvníky do výšky, která nabízí výhledy nejen na Hanou, Drahanskou vrchovinu, Nízký Jeseník, ale i na Beskydy, Hostýnské vrchy či Jeseníky i s majestátným Pradědem.

autor: kbz
Spustit audio