Z lásky k přírodě. Na Červené jámě v Krušných horách vyrostla pohádková dřevostavba

10. listopad 2016
Česko – země neznámá

V Krušných horách je stále co objevovat. Výletníci se mohou vydat například na Červenou jámu nedaleko Božího Daru na Karlovarsku. Na základech dávno opuštěného domu vyrostla během půl roku romantická dřevostavba. Nestavěla ji žádná firma, ale několik nadšených lidí ve svém volném čase. O to útulněji se v ní člověk cítí.

Pohádkově vyhlížející chaloupka, postavená ze dřeva a hlíny, se nachází na místě, kde ještě před válkou stával výletní Schneppův hostinec. Už v minulosti tudy vedly hlavní turistické trasy. Desítky let od vysídlení německého obyvatelstva ale udělaly své. Místo, které zarostlo mohutným lesem, se změnilo k nepoznání.

Před pár lety byl zarostlý pozemek se sotva patrnými základy někdejšího domu na prodej takřka za babku. Nápad udělat tu občerstvení pro kolemjdoucí se zrodil v hlavách Blanky Mozdíkové a Petra Kohouta.

Petra Kohouta inspirovalo kácení stromů na půdorysu zaniklého hostince k vytvoření stavby z místních surovin. Jako výplň mezi klády posloužila hlína ze zdejší louky. Na střeše se dnes zelená tráva. Vše je přírodní. I srdce leckterého ekologa nebo krajináře by jistě zaplesalo.

Práce se dřevem začala během stavby bavit Petra Kohouta natolik, že ve chvílích volna vytvářel další originální kousky. Sochy, plastiky, zkrátka cokoli, co ho zrovna napadlo, nebo co viděl v neopracovaném dřevě.

Podobizna ochránkyně Krušných hor Marcebila

Legenda o patronce Krušných hor

Za zmínku stojí zejména dřevořezba stojící přímo před občerstvením. Jde o sochu Marcebily – ochránkyně Krušných hor. Vypráví o ní legenda z 15. století, kdy v oblasti vrcholila těžba cínu. Přímo na svatbě zabil jistý krvelačný rytíř jejího muže. Od té doby prý Marcebila bloudí v krušnohorských štolách. Horami pak putuje zahalená mlhou. Nestraší lidi, jen ráda poslouchá jejich příběhy.

Za odměnu umí Marcebila zavést hodné turisty třeba na místa, kde roste hodně borůvek. Nemá ráda jen arogantní ozbrojené muže. Mezi takové určitě autor dřevěného srubu a všech soch v okolí nepatří. Všechno, co je tu k vidění, dělal srdcem a z lásky k přírodě. A je to znát.

Útulné posezení uvnitř srubu U Červené jámy vám umožní vydat se do těchto míst Krušných hor v kteroukoli roční dobu. A klidně i v mlze, protože teď už víte, že je někde nablízku jen patronka Krušných hor Marcebila. I skrz hustou mlhu sem dorazíte po polní a lesní cestě. Z obce Abertamy jde o necelé tři kilometry.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.