Z masopustních koblih budete mít boule za ušima. Recept vysvětlila Helena Přikrylová

Valašské masopustní koblihy od Heleny Přikrylové

Na Valašsku dělají koblihy s důlkem a marmeládou navrch. Tajemství smažené dobroty se přitom ukrývá ve strouhaných bramborách, které Helena Přikrylová z Valašského Meziříčí přidává do kynutého těsta. Rozhodně je vyzkoušejte, vyplatí se to.

Koblihy z bramborového těsta s marmeládou (na 40 až 50 ks)

½ kg polohrubé mouky
2 špetky soli
30 g cukru
2 uvařené brambory
1 citron
30 ml oleje
3 žloutky
42 g kvasnic
250 ml mléka
2 panáky rumu
olej na smažení

Postup:

Připravíme si nejdříve kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme kostku kvasnic, zasypeme troškou cukru a mouky. Necháme vykynout.

Oloupeme den předem vařené brambory ve slupce, nastrouháme na jemném struhadle a přidáme do mouky, kde už je špetka soli. Brambory zvláční kynuté těsto. Přidáme ostatní ingredience – kvásek, žloutky, cukr, olej, nastrouháme kůru z citronu, z půlky vymačkáme šťávu, přidáme rum (2 panáky).

Těsto vymícháme vařečkou nebo v robotu a hotové necháme asi půl hodiny vykynout.

Těsto zpracujeme na vále na 2 cm vysokou placku a koblížky vykrajujeme skleničkou nebo formičkou na větší kolečka, pracujeme s citem.

Koblížky během vykrajování ještě nabydou na objemu. Mezitím dáme rozehřát dostatečné množství oleje. Do koblížku uděláme shora důlek a tou stranou ho dáme do oleje.

Koblížek smažíme 5 minut z každé strany. Pak je přendáme na plech s papírem, aby odkapal přebytečný olej. Když koblížek vychladne, do důlku dáme lžičku marmelády (jahodová, rybízová, malinová). Můžeme pocukrovat.

Helena Přikrylová

Tým Pochoutkového roku přivítala domácí slivovicí, ale také skvělým kopřivovým sirupem, domácí klobásou a sekanou. Z kuchyně jsme museli vystěhovat kvůli ruchu i andulku, ale snad nám to neměla za zlé. Helena Přikrylová připravuje koblihy stejně jako její tři sestry podle receptu své maminky. Nejvíce jich nasmaží na masopust.