Z ptačí pozorovatelny u Veselského rybníka je možné zahlédnout i vzácného orla mořského

3. duben 2019
Česko – země neznámá

Jaro je konečně tady. Příroda se pomalu probouzí, ptáci zpívají jako diví a ze svých zimovišť přilétají ti stěhovaví. A nastávají ideální podmínky pro jejich pozorování. Správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy má jednu ptačí pozorovatelnu na břehu rybníka v Novém Veselí na Vysočině.

Veselský rybník patří na Vysočině k největším. Jeho rozloha je více než osmdesát hektarů. Důležité pro ornitology je i to, že není ze všech stran obklopený jehličnatými lesy, a ptáci tak mají k vodě volný přístup.

Ptačí pozorovatelna stojí na poloostrově, který do rybníka vybíhá od jihu. Dřevěná vyhlídka je do tří stran otevřená a plocha rybníka je tak dobře pozorovatelná. V budce je i lavička pro ty, kteří chtějí v klidu počkat na nějakého toho vzácnějšího opeřence. Na stěně jsou umístěné dvě tabule s vyobrazením ptáků.

„Jsou to ptáci, kteří se tu vyskytují celoročně, a také ptáci, které můžete potkat při jejich jarním nebo podzimním tahu,“ říká Petr Mückstein, zoolog ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Mezi vzácnější migrující ptáky patří například koliha, jeřáb popelavý nebo orlovec říční.   

Nejčastěji je v oblasti Veselského rybníka vidět kachna divoká, labuť, potápka roháč nebo volavka popelavá. Velmi často na rybník nalétávají hejna kormoránů, kteří loví ryby. To se samozřejmě nelíbí rybářům. Pro pozorovatele ptáků je to ale zajímavá podívaná.

„Pozorný návštěvník se zde může setkat i se vzácnějšími ptáky, jako je orel mořský,“ dodává Petr Mückstein.

Doporučenou, ne-li povinnou výbavou pozorovatele ptáků je samozřejmě dalekohled. Kdo rád fotografuje, může zkusit nějaké ty opeřence i nafotit. A pokud by si nebyl jistý tím, o jaký druh se jedná, může se obrátit o radu přímo na Správu Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Na informační ceduli v pozorovatelně je e-mailová adresa, na kterou je možné fotografie poslat, a pracovníci správy ptáky rádi identifikují.

Spustit audio