Z Roztok dojdete k nám do Únětic překrásným Tichým údolím, říká zpěvačka Klára Vytisková

2. září 2022

Zpěvačka s nezaměnitelným stylem i hlasem Klára Vytisková vyrostla v Úněticích na Praze-západ. Ve dvě stě let starém mlýně, který koupili její rodiče, když jí byl jeden rok. A i když se pak na čas přestěhovala do Prahy, aby byla coby umělkyně v centru dění, s příchodem vlastní rodiny se vrátila zpátky do Únětic. Jaká místa v jejich okolích miluje a proč tráví spoustu času na rozlehlé zahradě, prozradila Pavlu Vítkovi v pořadu Tady to znám.

Klára Vytisková vyrůstala obklopená muzikanty. Její tatínek hrál na kontrabas ve skupině Nerez a brával ji s sebou na koncerty a natáčení. A právě tam zjistila, že ji muzika baví. Po gymnáziu proto pokračovala na Vyšší odborné škole na Ježkově konzervatoři, kde vystudovala jazzový zpěv a skladbu.

Už na škole potkala kluky, se kterými dali dohromady skupinu Toxique. A mezi nimi si našla i manžela. Když se pak spolu rozhodli založit rodinu, odstěhovali se z Prahy zpátky do Únětic. „Já jsem tam vyrůstala. Když mi byl jeden rok, tak se naši odstěhovali z Hanspaulky a koupili v Úněticích starý mlýn. A já chodila do školy do Prahy, ale přitom jsem zároveň vyrůstala na vsi. Pobíhala jsem po lese a trávila čas na naší velké zahradě,“ vzpomíná zpěvačka.

Únětice jsou podle ní dokonalým místem pro výlety. „Když přijedete vlakem do Roztok, můžete si udělat krásnou procházku Tichým údolím až do Únětic. Jdete nádhernou přírodní rezervací podél Únětického potoka, až dojdete k rybníku v Úněticích. Tam si můžete dát skvělé občerstvení ve vyhlášené kavárně U Lasíků, kde pečou jedinečné sladké i slané domácí koláče. Anebo můžete navštívit náš pivovar,“ popisuje Klára Vytisková.

Kdo má rád delší výlety, může se podle ní vydat třeba na kole na nedaleký hrad Okoř. Anebo do vzdálenějších Kralup nad Vltavou. A krásná je i procházka po Kozích hřbetech, které se tyčí nad Tichým údolím. „Je to takový skalní hřeben, který vystupuje z lesa a vypadá opravdu jako kozí hřbet,“ říká zpěvačka.

Klára Vytisková a Pavel Vítek

Zahradou nám protéká potok

Jako trojnásobná maminka ale nejvíc času tráví na velké zahradě u jejich mlýna. „Nám navíc skrz tu zahradu protéká potok. Rodiče si do něj každé ráno chodí namočit nohy, dokonce i v zimě. A v létě si do něj táta lehá celý. V létě do něj samozřejmě chodíme všichni, v horkých dnech nám poskytuje příjemný chládek. Kolem roste medvědí česnek. A děti na něm staví stavby z kamínků, pouštíme po něm lodičky a občas nám uplave víno, které si tam dáváme při grilování chladit,“ směje se Klára Vytisková.

Proč chodí ráda do Roztok do Medové kavárny a proč s manželem na zahradě opravují maringotku, kterou si koupili, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio