Z Šemnické skály nedaleko Karlových Varů jsou vidět i nepřístupné Doupovské hory

13. červenec 2018
Česko – země neznámá

Šemnická skála na Karlovarsku nemá nic společného s bájným Šemíkem. I když jedna pověst s koněm a rytířem k historii mohutného skalního masivu patří. Skála se tyčí nad obcí Šemnice nedaleko Karlových Varů. Nadohled odtud je zřícenina hradu Andělská hora a nepřístupný vojenský újezd Hradiště.

Díky úžasnému výhledu ze skály se za dobrého počasí podíváte i hodně hluboko do Doupovských hor, které zatím stále náleží vojákům a ne milovníkům přírody a turistiky. Ale to je jiný příběh, zatím bez šťastného konce. Vraťme se k tomu, co se vypráví o Šemnické skále.

Dříve se jí říkalo Panenský skok prý podle dívky, která sem uprchla z nedaleké Andělské Hory před zlým chtivým rytířem. Ten na skálu vycválal na koni. Dívce se ho podařilo ošálit a rytíř se zřítil ze skály. Podle jiné verze tady nešťastná dívka ukončila svůj život skokem ze skály.

Nás ale zajímá současnost. Šemnická skála je od roku 1932 chráněná zákonem a od roku 2006 je přírodní památkou v péči Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Skála patří výru velkému přes 80 let

Skála sice láká horolezce, ale ti mají výstup přísně zakázaný. Hnízdí tady totiž výr velký. Na místních skalách je jedno z nejdéle známých hnízdišť v Karlovarském kraji. Pravidelné hnízdění je známé přibližně 80 let. To vzhledem k dlouhověkosti těchto sov může představovat pouhé dvě generace výrů. Kromě výra velkého tu hnízdí i krkavec velký.

Šemnická skála je ve správě CHKO Slavkovský les

V okolních porostech můžete zahlédnout také kulíška nejmenšího nebo jestřába lesního. Jak vypadají, se dozvíte z informačního panelu těsně pod vrcholem skály. V oblasti rostou hlavně suťové lesy, také jalovec obecný a množství chráněných druhů bylin.

Samotná skála je takzvanou znělcovou kupou s opravdu zajímavě utvářenými skalisky. Na vrcholu se můžete do kraje rozhlédnout z celkem tří menších skalních ploch. Vidět je odtud kromě zmiňovaných Doupovských hor také na vrcholky hor Krušných.

A kudy na Šemnickou skálu? Od odbočky do lesa nad obcí Šemnice se k ní dostanete pěšky po červené turistické značce. Vede sem také naučná stezka z obce Dubina. Jak už to tak u skal bývá, závěrečné metry jsou poměrně náročné. Opravdu krásný výhled vám bude za námahu určitě dostatečnou odměnou. Stanete ve výšce 645 metrů nad mořem a pohled dolů do hloubky téměř 100 metrů rozhodně stojí zato.

autor: Pavel Halla
Spustit audio