Za islandskými koňmi nemusíte do země ohně a ledu. Stačí zajet na Tachovsko

13. březen 2017
Česko – země neznámá

Islandskému plemenu koní to sluší i v české krajině. Přesvědčit se o tom můžete v obci Milevo na Tachovsku, kde se jejich chovu věnuje Anna Dives, původem z Německa. A nás zajímalo, jestli dává svým koním jména česká, německá nebo islandská.

Koně dostávají jména samozřejmě islandská. Jednak proto, že některé kobylky jsou pojmenované už z Islandu, a pak také s úctou k islandské tradici. Té se Anna Dives drží i jinak. U koní, kterým pouští vodu do koryta a nosí jim seno, poletuje v tradičním islandském svetru.

Islandský koník je fenoménem země ohně a ledu stejně jako sopky nebo gejzíry. Vznikl křížením norských poníků a koní dovážených ze Skotska a Irska. A od roku 930 se na ostrově nesmí chovat žádná jiná plemena.

Koně, které se z Islandu vyvezou, se už nikdy nevrátí. Stejně jako nejstarší osmnáctiletá kobylka v chovu Anny Dives jménem Keðja, což v češtině znamená řetěz nebo řetízek. Nedávno dovezená bílá kobylka překvapila chovatelku tím, jak hodně si pamatuje z náročného islandského terénu.

Jízda jako na kole nebo velbloudu

Je to poznat zejména na jistotě chůze v českém terénu, kde na tyhle severem zocelené koníky nečekají žádné velké nástrahy. I v českých podmínkách se islandským koníkům daří. Farma u Mileva začínala s dvanácti kusy a dnes se jich tu po pastvinách s vlajícími hřívami prohání na třicet. Kdo nebyl na Islandu, může si tady zblízka prohlédnout majestátnost těchto vzrůstem menších koní i jejich klidný pohled.

Scenérie jako na Islandu

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je ze sedla koně. Což teprve z toho islandského, na kterém nesedíte nijak vysoko, ale hlavně to s vámi nedrncá jako na obyčejném koni. Islandský kůň totiž přirozeně ovládá zvláštní styl chůze, takzvaný mimochod.

Při mimochodu kůň posouvá na rozdíl od normálního koně levou přední i zadní nohu současně a pak zase pravou přední i zadní, a tak stále vpřed. Podobně se pohybuje i velbloud.

Dnes už na Islandu, stejně jako u nás, nepatří kůň k hlavním dopravním prostředkům. Cestu kamenitým vnitrozemím ostrova hravě zvládnou těžká terénní auta. Naštěstí stále hodně lidí chová islandské koně pro sport a z lásky k nim a přírodě. Nejen na Islandu, ale i u nás v obci Milevo na Tachovsku v západních Čechách.

autor: Pavel Halla
Spustit audio