Za pět let zažili jen jedinou noc, kdy bylo v noclehárně prázdno

27. únor 2018

Noční teploty klesají hluboko pod nulu a ani přes den se to o moc nezlepší. Především v tyto dny nabízí lidem bez domova azyl Noclehárna svatého Antonína v Jindřichově Hradci. Stálí klienti tam chodí po celý rok, ale během zimních mrazů charita očekává, že se kapacita naplní.

Noclehárna svatého Antonína je nenápadný žlutý dům se sedlovou střechou na samém okraji Jindřichova Hradce. Loni tady poskytli 1866 noclehů. Kapacita noclehárny je osm lůžek a mohou ji využít muži starší osmnácti let.

Zařízení funguje od prosince 2012, od té doby tu zažili jen jedinou noc, kdy nepřišel přespat ani jeden klient.

Teď jich je na pokojích šest. Mezi nimi čtyřiačtyřicetiletý muž, který se v minulosti živil jako řidič kamionu. „Já jsem třeba mohl být s bráchou, ten je na squatu, ale já tam nevydržím. To je strašná zima,“ říká.

Noclehárna má podle sociálního pracovníka Karla Zábrodského většinou stálou klientelu. „Působíme také jako záchytný bod pro propuštěné z výkonu trestu. Ti to většinou mají jen na nezbytně nutnou dobu,“ popisuje.

Klienti noclehárny musí soběstační a nesmí přijít pod vlivem alkoholu ani drog. „Měli by být také ochotni se pravidelně mýt a nechat si vyprat prádlo. Máme tady opravdu hygienická pravidla, díky kterým jsme jedna z mála nocleháren, kde ještě neměli štěnice, parazity a tak dále,“ dodává sociální pracovnice Alena Gregorová.

Muži si v noclehárně můžou také vyprat a usušit prádlo. A nechybí ani jednoduše zařízená kuchyňka. „Mně vaří kolega, máme třeba polévku, omáčku s rýží a čaj k tomu. To je parádní, alespoň se člověk zahřeje,“ líčí muž bez domova.

Noclehárna funguje každý den od 20 hodin do 8 hodin ráno. V případě, že by mrazy trvaly delší dobu, jsou připravení tady otevírací dobu posunout už na 18 hodinu.

autor: hoch
Spustit audio