Za pohádkou se v Ostravě chodí do sklepa. Dotknout se můžete i srdce draka

28. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Na ostravské Černé louce původně stával pivovar. Dnes v něm namísto sudů s pivem najdete skřítky, princezny, draky, meluzínu i Jeníčka s Mařenkou. A už 14 let tam míří malé děti i dospělí s duší dítěte, aby se jako mávnutím kouzelného proutku ocitli v říši nezměrné fantazie se jménem Pohádkový sklep strašidel.

Karel Burda, ředitel Ostravských výstav, které Pohádkový sklep strašidel provozují, se dušuje, že všechna jejich strašidla jsou hodná a děti postraší jen tak, aby se neřeklo. Třeba čerti či skřítci se tváří mile. Ovšem při pohledu na Meluzínu tuhne krev v žilách. Zejména dospělým, kteří jí hledí přímo do očí. Na stěně ostatně uvidíte i hrůzou ječící paní učitelku, která se dětem opravdu líbí.

Světlanka i Nohavica

Strašidla jsou tady vesměs domácí, důvěrně známá všem dětem, ale přiučit se můžou v mezinárodní sekci. Z bytosti, která v Americe honí a žere indiány, jde skutečně strach. Je lepší se rychle schovat do břicha draka a dotknout se jeho rudého srdce.

Některých postaviček se netřeba vůbec bát

Že jste v Ostravě, poznáte bezpečně podle místa, které připomíná černou minulost. Mezi permoníky straší skutečný ventilátor z šachty a létající baterky. Pod nimi je z poloviny zakopán písničkář Jaromír Nohavica. Z uhlí mu čouhá jen hlava a kusy končetin. Zato věštkyně Světlanka vás uvítá ve své plné skřítčí kráse u stolu a za drobný peníz vám prozradí, co vás, nebo Ostravu čeká v budoucnu. Informace o aktuální otevírací době najdete zde.

Spustit audio