Za prameny Poděbradky se můžete vydat na kole krásnou přírodou v okolí Labe

29. březen 2016
Česko – země neznámá

Máte rádi minerálku, dodržujete pitný režim a rádi jezdíte na kole? Pokud to nemáte daleko do Poděbrad ve středních Čechách, měli byste se rozjet za prameny Poděbradky. Výlet byste měli začít přímo na nádvoří poděbradského zámku, kde v roce 1905 poděbradská minerální voda poprvé vytryskla ze země.

Poděbradka byla objevena náhodou při hledání pitné vody pro město. V roce 1903 pozval kníže Hohenlohe do Poděbrad věhlasného proutkaře Bülowa z Bothkampu. Proutek se rozhýbal a už o dva roky později se na druhém zámeckém nádvoří dělal vrt do hloubky 96,7 metru. Pramen dostal název Bülow po svém objeviteli.

Postupně se navrtaly další dva zdroje minerálky a v roce 1907 nechal kníže Hohenlohe na radu doktora Boučka vybudovat v Poděbradech malé lázně, které se slavnostně otevřely 5. června 1908. Prameny Eliška a Bülow jsou dnes už nefunkční. V Poděbradech si můžete minerální vodu načepovat u vývěrových altánů na Riegrově náměstí, naproti nádraží, v zámeckém příkopu a uvnitř kolonády.

Poděbradské minerální vody

Dnes je v okolí Poděbrad navrtáno celkem 27 vrtů. Z chemického hlediska jsou si zdejší minerální vody velmi podobné. Rozdíly jsou především v množství rozpuštěných látek a obsahu oxidu uhličitého. Chuť mají ale všechny přibližně stejnou.

Voda podobnému typu je díky hydrogeologickému podloží přibližně pod třetinou Středočeského kraje, což je asi 900 metrů čtverečních. Voda se nachází v křídovém pískovci v hloubce od 80 do 150 metrů, takže je v podstatě nevyčerpatelná. Prameny jsou přes zimní období uzavřeny. Otevírají se vždy 1. dubna.

Cyklotrasa „Poděbradka Tour“

Jediný pramen, který se nachází severovýchodně od Poděbrad, vyvěrá v obci Kouty. U nízké zídky tu najdete pískovcové pítko a tabuli, na které se dočtete přesné složení vody. Na cestu do Kout se z Poděbrad můžete vydat na kole i na kolečkových bruslích. Přibližně osmikilometrovou cestu tvoří nová silnice III. třídy s klidným provozem.

Složení pramene v Koutech

K pramenům, které se nacházejí na jihozápadní straně Poděbrad, se dostanete postupně přes obce Pátek a Libice až do Velkého Oseka, kde má voda „Osečka“ svůj altánek přímo na Husově náměstí.

Dál pak můžete přejet k pramenům na levém břehu Labe, a to buď přes most, nebo ve Velkém Oseku přívozem. Na levém břehu řeky pak jednotlivé prameny propojují cyklostezky – v Sadské vás čeká Sadka, která má svůj pramen na Prokopově ulici.

Další Prameny jsou v Hořátvi, na Výrovce u Kostelní Lhoty, ale nejkrásnější a také nevzdálenější pramen vyvěrá ze země v Kersku. K němu si pro vodu chodíval i Bohumil Hrabal. Svatojosefský pramen má krásný altánek a říká se, že jeho voda je opravdu léčivá.

Celá cyklotrasa po minerálních pramenech v okolí Poděbrad vás provede po klidných silnicích III. třídy nebo krásnou přírodou v okolí Labe.

Spustit audio