Za volant by mohli usednout mladí řidiči už v 17 letech, počítá s tím návrh novely silničního zákona

24. červenec 2023 06:00

Nový systém bodování dopravních přestupků, vyšší rychlost na částech dálnice, či mladší řidiči za volantem - to jsou hlavní změny navrhované novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. 

„Já si myslím, že je to krok správným směrem,“ říká o návrhu, že by nově za volant mohli usedat mladí lidé už od 17 let,“ regionální koordinátorka BESIPu Veronika Buráňová Vošická. Současná situace mladých řidičů je podle ní alarmující a volá po tom, abychom v rámci systému vzdělávání řidičů podnikali změny.

„Pokud se podíváme na statistiku z roku 2019, tak každá šestá dopravní nehoda byla s účastí mladého řidiče. Pouštíme mladé lidi v 18 letech za volant s plnými kompetencemi řidiče. Zároveň nemají žádnou povinnost, aby se dál vzdělávali,“ vysvětluje.

Řidič, kterému bude 17 let, by podle návrhu novely zákona prošel plnohodnotnou autoškolou, ale rok by musel jezdit pod vedením mentora. Nejčastěji jsou takovými mentory rodiče. „A rodič určitě má největší zájem na tom, aby se dítě zpět z cest vrátilo domů,“ myslí si Veronika Buráňová Vošická.

Novela silničního zákona počítá i se zvýšením rychlosti na některých částech českých dálnic a to až na 150 kilometrů za hodinu. „Osobně si myslím, že mnohem více zvyšuje plynulost provozu, když řidiči umějí efektivně využívat stoupací pruhy, že zbytečně neblokují levý rychlý jízdní pruh. Nejsem zastánce plošného zvyšování rychlosti, protože společně se zvyšováním rychlosti roste i fatalita případné dopravní nehody,“ uzavírá Vošická.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio