Začala výplata pohledávek věřitelů Sberbank. Vedení postižených samospráv to výrazně rozváže ruce

20. březen 2024 13:10

Komerční banka začala tento týden vyplácet pohledávky věřitelům zkrachovalé Sberbank. Celkem se jedná o 57 miliard korun. Většina věřitelů může očekávat až 95 procent svých pohledávek. Na peníze čekají taky některá města a obce z Olomouckého kraje.

Například obec Senice na Hané na Olomoucku už si požádala o výplatu zhruba 45 milionů korun, které jí ve zkrachovalé bance uvízly. Starosta Michal Tichý počítá s tím, že v nejbližších týdnech už s nimi budou moci nakládat. 

„Máme radost. Teď konečně můžeme obec posunout dál, budeme mít rozvázané ruce a budeme moci investovat a rozvíjet obec tak, jak bychom chtěli,“ popisuje Tichý.

Máme radost. Teď konečně můžeme obec posunout dál.
Michal Tichý, starosta Senice na Hané

Nejprve ale vedení obce splatí úvěr, který si kvůli tomu, že o peníze dočasně přišla, musela vzít. „Asi polovina těch prostředků, který tam máme, půjdou na splacení úvěru, který jsme si museli vzít, abychom vybudovali kanalizaci v Cakově (část obce, pozn. red.),“ přibližuje starosta.

Druhou polovinu peněz podle Tichého použijí na investice. Pustí se do stavby chodníku nebo devíti sociálních bytů.

Šternberk převede část penět na termínované vklady

Podobně chtějí s financemi, které se jim vrátí na účty, naložit i další obce a města. Patří mezi ně třeba Šternberk, který nově do rozpočtu může zahrnout zhruba 125 milionů korun.„Chceme to v tuto chvíli převést na termínované vklady, které máme. Tam jsou zajímavé stálé úroky. Část prostředků zapojíme do tohoto ročního rozpočtu,“ uvádí starosta Stanislav Orság z ODS.

Peníze může město použít například na dostavbu domova pro seniory, opravy mateřské školy nebo stavbu cyklostezky. „Zamýšlíme se třeba nad stavbou víceúčelové sportovní haly, po které se tady dlouhodobě volá. Prostředky ze Sberbank budou zkrátka nakopnutím,“ zmiňuje Orság.

Peníze měli věřitelé původně získat zpět už na konci loňského roku. Jeden z nich se ale odvolal a situaci tak musel řešit Vrchní soud v Praze. Vyplácení se tak o tři měsíce zdrželo.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související