Zahalený mouřenín. Miroslava Sedláková upekla dezert, který se naučila od své babičky

Jaké tajemství skrývá zahalený mouřenín, prozradila Miroslava Sedláková z Bruntálu. Na závěr soutěžních receptů Pochoutkového roku připravila lehký čokoládový korpus bez mouky, který pokryla velkou sněhovou čepicí s marmeládou. Dezert musí po upečení ještě 24 hodin ležet v lednici, díky čemuž je úžasně vláčný.

Zahalený mouřenín

Ingredience na korpus
100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
100 g čokolády (dle chuti)
100 g strouhaných vlašských ořechů
6 vajec
máslo na vymazání
mouka na vymazání

Ingredience na sněhovou čepici
2 lžíce cukru moučka
2 lžíce meruňkové marmelády
2 lžíce rumu (tuzemáku)
6 bílků
šťáva z poloviny citronu

Postup:

Na začátku si připravíme korpus. Nejprve utřeme máslo s cukrem. Poté do směsi v robotu postupně přidáváme 6 žloutků. Měla by vzniknout hladká žlutá pěna.

Do ní přidáme nastrouhanou čokoládu. Použít můžeme tabulkovou, nebo i nastrouhané figurky z vánoční kolekce. Dále přimícháme nastrouhané vlašské ořechy a nakonec sníh vyšlehaný ze zbylých 6 bílků.

Směs rovnoměrně rozprostřeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Uhladíme a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 45 minut.

Po upečení necháme korpus vychladnout a nakonec na něj dáme sněhovou čepici s marmeládovou pěnou.

Pěnu na korpus si připravíme tím, že vyšleháme v robotu 1 lžíce cukru, 2 lžic marmelády, 1 bílku, 2 lžic rumu a šťávy z poloviny citronu. Vznikne nadýchaná lehká pěna. Promícháme ji s pevně ušlehaným sněhem z 5 bílků a 1 lžíce cukru.

Pěnu naneseme na vychladlý korpus, uhladíme do čepice a dáme do lednice odležet na 24 hodin. Za tu dobu se část pěny vsákne do korpusu, který zvláční. Výsledný dezert je neobyčejně měkký.

Miroslava Sedláková

Recept na zahaleného mouřenína má od své babičky, která se narodila v roce 1910. Už v mládí pracovala jako schovanka v jedné rodině, která jí umožnila studium na hostinské škole. Miroslava Sedláková kromě jemného dezertu připravila týmu Pochoutkového roku také mísu chlebíčků a domácí zelňačku.