Zahrady Anežského kláštera v Praze jsou krásnou předsíní kamenného areálu. Každý si zde najde svůj kout

16. srpen 2018
Česko – země neznámá

Anežský klášter, bývalý klášter klarisek a minoritů a první konvent klarisek v Záalpí, patří k nejvýznamnějším gotickým stavbám Prahy. Založila ho ve 30. letech 13. století přemyslovská princezna Anežka Česká spolu se svým bratrem králem Václavem I. Do nově zbudovaného kláštera záhy vstoupila a žila tam v čele řeholní komunity až do smrti. Zahrady kláštera byly zrekonstruovány před dvěma lety. Společně s přízemím kláštera si je můžete prohlédnout zdarma.

 

Přízemí areálu zaujímá prohlídkový okruh věnovaný historii dvojkláštera a jeho zakladatelce. Součástí okruhu je také lapidárium v konventu klarisek (černá kuchyně a refektář) a menších bratří (ambit). Zahrnuje soubor architektonických fragmentů z doby výstavby kláštera, zakládacích desek oltářů a náhrobních kamenů. Celoročně jsou přístupné také obě klášterní zahrady s prohlídkovým okruhem architekturou kláštera a sochařskými díly předních českých umělců.

Dlouhodobá expozice, nazvaná Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200–1550, umístěná v patře klášterního komplexu, prezentuje na více než dvou stech exponátech z oboru malířství, sochařství a uměleckého řemesla proměny formy a funkce výtvarného díla během tří staletí. Mezi špičkové exponáty expozice a poklady národního kulturního dědictví patří díla z období vlády Lucemburků – krále Jana, císaře Karla IV. a jeho synů – Mistr Michelské madony, Mistr Vyšebrodského oltáře, Mistr Theodorik, Mistr Třeboňského oltáře, díla takzvaného krásného slohu – a umělecké práce spjaté s opětovným rozmachem českých zemí v době vlády Vladislava a Ludvíka Jagellonského – Mistr Svatojiřského oltáře, Mistr Puchnerovy archy, Mistr Litoměřického oltáře, Mistr Oplakávání ze Žebráku, Mistr Oplakávání ze Zvíkova, Monogramista IP a další.

Areál Anežského kláštera díky podpoře grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska prošel v letech 2015 a 2016 sadovnickými, stavebními a restaurátorskými úpravami. Zahrady, ve kterých si každý najde svůj koutek, jsou teď volně přístupné i branami z Dvořákova nábřeží. Zahrady navíc v létě ožívají v rámci kulturního programu nazvaného Anežka Live!! Na venkovním pódiu v Severní zahradě nebo naproti takzvanému pobytovému schodišti u Klášterní zahrady (kde si lze udělat i piknik) se konají workshopy, promítají filmy, hraje divadlo, po ránu se v zahradách cvičí jóga… Vstup na programy cyklu Anežka Live!! je zdarma. V zahradách si každý najde svůj kout, děti si s oblibou hrají v domečku od Františka Skály, ve stínu lípy si můžete číst knihu, na jiném místě obdivovat sochařská díla. V areálu funguje kavárna.

Zahrady jsou otevřeny celoročně, od dubna do září od neděle do čtvrtka od 10 do 22 hodin, v pátek a v sobotu od 10 do půlnoci. Od října do března od 10 do 18 hodin. V případě nepříznivého počasí jsou zahrady uzavřeny. Prohlídkový okruh interiérem kláštera je k dispozici celoročně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. 

Anežka Přemyslovna, neboli svatá Anežka Česká, byla svatořečena 12. listopadu 1989 papežem Janem Pavlem II.

Spustit audio