Zaječická hořká je skvělé přírodní projímadlo. Lidé ji užívají už 300 let

27. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Zaječická hořká voda ze Zaječic se stáčí a balí v nedaleké Bílině. Její historie se začala psát před 300 lety, kdy byla mezi šlechtou trpící zácpou a dnou oblíbená anglická Epsomská sůl, sloučenina síranu hořečnatého, která působí jako čisté přírodní a velmi dobře fungující projímadlo. A navíc dodává tělu velké množství hořčíku i síranu.

V roce 1717 objevil při své průzkumné cestě po Evropě pramen Zaječické hořké osobní lékař pruského krále Fridrich Hoffmann. O vodu měli okamžitě zájem po celé Evropě. „Musíme se přizpůsobit přírodě,“ říká historik Karel Bašta. „Vznik Zaječické je vázaný na velice složité přírodní podmínky. Pásmo kolem Zaječic má nejmenší dešťové úhrny v rámci České republiky. Ale i období sucha jsou důležitá. V průměru získáme 40 litrů Zaječické léčivé vody za minutu.“

Po druhé světové válce vypadala situace v naší zemi tak, že Zaječickou užívala jen malá skupinka lidí, kteří o ní nedávali vědět, aby ji ostatní také nekupovali. Protože když přišel na vesnici balíček se šesti lahvemi, na moc lidí se nedostalo.

V minulých letech se na asijském černém trhu Zaječická hořká voda prodávala jako drahé, luxusní zboží. „Tomu jsme udělali přítrž,“ zdůrazňuje Karel Bašta. „Udělali jsme opatření, aby většina Zaječické končila u českého zákazníka. Pokud bude mít někdo ze zahraniční zájem, bude se muset přijet léčit k nám a to bude pro náš kraj mnohem příznivější. 40 litrů za minutu opravdu není moc. A když jeden kamion pojme 40 tisíc litrů, tak si umíte představit, jak dlouho trvá takový kamion naplnit. Zkrátka, po celou historii vždycky poptávka po Zaječické mnohonásobně překonávala produkci.“

Kyselka se stáčela do lahví mnoha druhů a materiálů

Výhodou Zaječické hořké je, že jako léčivý zdroj už se nemusí nijak upravovat. Ve stáčírně v Bílině sjednotí obsah jednotlivých studnic a vodu poté plní rovnou do lahví. Inovací bude zařízení na zahušťování Zaječické. Koncentrovaná na úroveň nasyceného roztoku se použije na výrobu prášků či tablet. Mohou je užívat například sportovci, kteří trpí kvůli změnám časového pásma zácpou. Zaječickou hořkou mohou užívat na lžičku také kojenci, pokud mají problém se zácpou.

Spustit audio