Zákaz bouchání petard a ohňostrojů v Táboře neprošel

14. červen 2018 08:01

Lidem v Táboře vadí bouchání petard. Pomoci měla nová vyhláška, ale v zastupitelstvu těsně neprošla. Pro schválení zákazu pyrotechniky scházely pouhé dva hlasy.

Omezení pyrotechniky má mezi obyvateli velkou podporu. „Mně je ohromně líto, že vyhláška neprošla. Myslím si, že není až takové omezení pro lidi, když budou moct práskat petardy a pálit ohňostroje v určené hodiny v dny, kdy se to opravdu hodí,“ říká šestadvacetiletá Lenka.

Společně s další tisícovkou obyvatel se zúčastnila internetové ankety o oezení používání pyrotechniky ve městě. Drtivá většina respondentů zákaz podpořila. „Moc nechápu ten důvod, proč se pro to zastupitelé nevyslovili,“ dodává Lenka.

Impulzem k omezení pyrotechniky bylo velké množství stížností po silvestrovských oslavách. V historickém centru města je prožila i Květa Dvořáčková. „Když jsem se tu procházela na Silvestra, připadalo mi to jako z nějakého apokalyptického filmu,“ popisuje.

Vyhláška počítala se zákazem pyrotechniky s výjimkou Silvestra, Nového roku a městských slavností. Její autorce, místostarostce Michaele Petrové vadí, že bouchání dělobuchů v ulicích města bylo na denním pořádku prakticky celý prosinec.

Silvestr stál město Prachatice desetitisíce korun. Shořelo několik košů a kontejnerů

Novoroční ohňostroj, rachejtle, zábavní pyrotechnika, oslava nového roku, vítání roku 2016, Silvestr (ilustrační foto)

Silvestrovské petardy se městu Prachatice prodraží. Pracovníci Technických služeb sečetli škody, které způsobila zábavní pyrotechnika na městském mobiliáři. Nejvíc poškodila kontejnery a odpadkové koše. Kdo je viníkem, zjišťuje policie.

„Spousta lidí říká: Proč máme něco takového schvalovat, je to omezování svobody, ať si každý dělá, co chce. Já ale říkám, že na zábavní pyrotechnice není vůbec nic dobrého kromě těch pár vteřin, kdy s tím člověk práskne, a všem ostatním to vadí. Tohle je podle mě podle hesla: Osobní svoboda končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného,“ doplňuje Michaela Petrová.

Petardy nemá rád ani starosta Jiří Fišer. Návrh vyhlášky ale nepodpořil. „Nehlasoval jsem pro tu vyhlášku, protože je nevymahatelná. Představte si, že někdo zavolá a řekne, že vedle něj někdo odpálil petardu. Ale jak to budeme dokazovat? Za hlupáky budou městští policisté, protože nejsou schopní někoho odhalit,“ vysvětluje.

Příznivci zákazu petard a ohňostrojů si ale myslí, že i přes tyto výhrady vyhláška smysl má. Pokusí se ji znovu prosadit po podzimních komunálních volbách.

Spustit audio

Související