Záleží na droždí i na teplotě. Správně nakynuté těsto zdvojnásobí svůj objem
Jaká jsou pravidla pro dobré kynutí těsta? Těsto je potřeba řádně propracovat, teprve potom ho můžete dát kynout.
Kynutí klasického kynutého těsta trvá alespoň hodinu, ale záleží na množství droždí i na teplotě v místnosti. Tady platí, že pokud doma hodně větráte a máte rádi svěží vzduch, doba potřebná k vykynutí se protáhne i na 3 hodiny. Důležité je také používání teplých ingrediencí, jako jsou voda, mléko nebo vejce.
Dokonale vykynuté těsto poznáte jednoduše – zdvojnásobí svůj objem. Pamatujte, že těsta s větším množstvím tuku potřebují na kynutí vždy více času. V některých receptech se doporučuje nechat kynout těsto dvakrát. Jednou do dvojnásobku, poté ho pečlivě propracovat a nechat znovu vykynout do dalšího zdvojnásobení objemu. Důkazem správného vykynutí je i to, že když do těsta píchnete prstem, tak se vzniklý důlek začne pozvolna vracet zpět do původního stavu.
Související
-
Jak poznáme správně zpracované těsto? Radí Mirka van Gils Slavíková
To, že jsme si s těstem dali potřebnou práci, poznáme na tom, jak vypadá a jak se chová v rukou.
-
Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová
Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.
-
5 fíglů jak připravit nadýchané kynuté těsto podle Josefa Maršálka
Určitě i vy rádi pečete z kynutého těsta. Ať už to jsou koblihy, koláče, buchty nebo briošky. Základem chutného pečiva je dobře vykynuté těsto.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka