Zámečkem v Černé Vodě prochází duch bývalé majitelky s dítětem

14. leden 2014
Česko – země neznámá

Černá Voda na Jesenicku je poměrně velká obec v údolí mezi Sokolím hřbetem přináležejícím do Rychlebských hor a Žulovskou pahorkatinou. V poslední době se zejména díky vybudované síti stezek stala cílem mnoha cyklistů. Tato obec má však co nabídnout i těm, kteří se sem vydají jen tak na výlet. Třeba malebný zámeček na severním okraji vesnice.

Obec byla založena někdy před rokem 1284, kdy patřila k nedalekému hradu Kaltenštejnu. Příběh zámku v Černé Vodě začíná až v roce 1617, kdy jej získal Johann Mikusch. Rod Mikuschů byl v té době již ve Slezsku známý – vlastnil několik statků a byl součástí úředního aparátu knížectví.

V Černé Vodě dostal podle listin již v roce 1618 od panství zdarma dřevo a vápno ke stavbě jednopatrové budovy s kaplí. A to je právě počátek dnešního zámečku.

Pozdně renesanční zámek přestál odchod zakladatelů, jejichž ostatky leží v hrobce pod kaplí, i následné majitele a zestátnění. Do dnešních dnů se zachovala obytná budova, kaple a věž. Stáj a ohradní zeď nese stopy barokní přestavby a také pozdějších úprav.

Zámeček sloužil jako škola a později jako skladiště. Dnes bohužel není veřejně přístupný. Přesto je to zajímavá stavba a stojí za vidění, vlastně stejně jako celá Černá Voda s mnoha památkami, s hlubokými lesy, kde se z ničeho nic vynořují staré žulové lomy.

A navíc, podle pověsti se ve zdech zámku prochází jedna z jeho dávných majitelek. Prý nedovolila poddané ženě, aby se postarala o své dítě při práci na poli a dítě zemřelo. Nešťastná žena ji proklela a zlá paní tak dodnes chodí po zámku s dítětem v náručí a čeká na vysvobození. Co by jí pomohlo, o tom pověst bohužel mlčí.


Zvětšit mapu

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.