Zámecký park v Loučné nad Desnou propojuje přírodní skvosty s uměleckými díly

20. květen 2016
Česko – země neznámá

Loučná nad Desnou je bezesporu centrem horské turistiky na Šumpersku. Zejména v zimních měsících obec ožívá stovkami lyžařů. Atraktivní místa nabízí ale i v letních měsících. K nim patří bezesporu zdejší zámek a zejména zámecký park nabízející nevšední procházku spojující přírodu s uměleckými díly i historií.

Zámecký areál se nachází v centru obce na terase nad řekou Desnou. Se stavbou zámku začali synové majitele velkolosinského panství Jana st. ze Žerotína někdy kolem roku 1608, kdy už ovšem na místě stával dřevěný lovecký zámeček z konce 15. století. Zámek v tehdy moderním renesančním slohu vystavěla italská stavební huť.

V roce 1770 musel Jan Karel ze Žerotína přenechat panství svým věřitelům, v roce 1772 koupil zámek velehradský klášter. V této době byl zámek již obklopen zámeckou zahradou a komplexem vrchnostenských provozoven jako byl pivovar, palírna, hostinec, mlýn a dvůr.

Neptun zde vládne nejen rybníčku, ale prý všem vodám

Roku 1774 nechal opat velehradského kláštera přistavět k zámku barokní kapli, později byla povýšena na farní kostel sv. Cyrila a Metoděje. Kaple byla místem modliteb a zpovědí zámeckých pánů a později i poddaných z celé vesnice a okolí. Právě z tohoto období se dochovalo první vyobrazení zámku i se zámeckou zahradou rozdělenou podle barokního vzoru do šesti čtverců.

Podnikatel Klein si park vybudoval sám pro sebe

Roku 1833 koupil zámek ve veřejné dražbě moravský nejvyšší kancléř Antonín Bedřich hrabě Mitrovský z Nemyšle. V té době byla zahrada kolem zámku podle dobových sdělení „v hrozném stavu“. Nový pán zahájil v roce 1839 rozsáhlou úpravu pozemků kolem sídla a vytvořil tak základ nynější podoby anglického parku. Přestavba trvala až do roku 1845.

Zajímavé je, že hlavním budovatelem parku pro hraběte Mirovského byl místní podnikatel Franz Klein. Byl to zakladatel rodinného podniku bratří Kleinů, železářů, stavitelů silnic a železnic a uhlobaronů. Rodina pocházela z Přemyslova, dnešní součásti Loučné nad Desnou, a její příslušníci byli v minulosti poddaní zdejší vrchnosti.

Lípa u zámku má prý přes 600 let

Firma bratří Kleinů se postupně stala jednou z největších v celé monarchii, ale jen odborníci na jejich životopis vědí, že Franz Klein začínal jako zahradník na lichtenštejnském panství v Lednici, kde podle projektů architekta Josefa Hardmutha položil základy vzniku tamního areálu.

Je otázkou, zda už o tom v době budování parku Franz Klein přemýšlel, nebo to byl náhlý impulz, nicméně po smrti Antonína Bedřicha Mitrovského v roce 1842 zakoupili vízmberské panství i se zámkem a dosud nedokončeným parkem právě bratři Kleinové.

Park dovybavili pozoruhodnými artefakty připomínajícími jejich průmyslové podniky. V areálu tak instalovali například zajímavou pseudogotickou kašnou a nešetřili zejména četnými litinovými plastikami, výrobky sobotínských železáren. Litinové sochy sv. Anny a sv. Floriana vítají návštěvníky hned u vstupu, stejně jako 600 let stará lípa s obvodem kmene 730 cm.
Rytíř Roland pak střeží park i zámek nedaleko památkově chráněné brány do areálu.

V parku se nacházely také skleníky a nechyběla ani zámecká oranžerie. I ta byla nedávno opravena a dnes slouží obci jako kulturní stánek. Mimochodem, prosklená stěna směrem do parku vypadá opravdu zajímavě. Jen je otázkou, zda pohled do překrásného parku nerozptyluje diváky kulturních akcí.

Park zdobí i grotta s vodopádem

Ještě před pár lety byl zámecký park v poněkud zanedbaném stavu. Pak se ale do věci vložila obec Loučná a zahájila rozsáhlou rekonstrukci pod vedením šumperského architekta Ivo Skoumala. Díky ní návštěvníky opět na ploše, která má půdorys trojzubce, vítá uprostřed rybníčku socha Neptuna. Pod svahem směrem k řece se skví umělá grotta s vodopádem, kde je možné se v parném létě osvěžit.

Umělá grotta s vodopádem

V parku samozřejmě nechybí ani zajímavé staré stromy. Například prastará borovice vejmutovka, liliovník tulipánokvětý, obrovský modřín či cypřišek Lawsonův.

Z parku je jako na dlani vidět i majestátně vyhlížející průčelí zámku, který díky novému soukromému majiteli získává původní podobu. Oprava není zatím ještě dokončena a zámek není přístupný. Spolu s parkem se však opět stává významnou dominantou celé Loučné nad Desnou.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.