Zámecký park Veltrusy je plný zajímavostí. Můžete se kolem nich projet na kole i s průvodcem

10. srpen 2018
Česko – země neznámá

Zámecký park Veltrusy ve středních Čechách je jedinečným místem k odpočinku a relaxaci. Zámek Veltrusy nechal jako své reprezentační sídlo vybudovat Václav Antonín Chotek v roce 1723. Tak jako ostatní zámecké parky i ten veltruský sloužil především jako místo k odpočinku a kratochvíli panstva.

Rozsáhlé změny nastaly v 80. letech 18. století v inspiraci moderními anglickými parky té doby. Z původního francouzského parku postupně vznikl tzv. okrasný statek - krajinářská úprava, která poskytuje potěšení, krásu i užitek. Vedle barokního reprezentativního sídla se proto v zámeckém parku mimo jiné proháněla stáda hospodářských zvířat nebo žebřiňáky se senem.

Krása i užitek

Veltruský "okrasný statek" je navíc unikátní tím, že pole a užitkové plochy jsou přímo ve středu areálu. Skloubení krásy a užitkovosti tu uvidíte na každém kroku. Zámecký park Veltrusy je u nás svou koncepcí zcela jedinečný. Je jedním z mála parků u nás, kde se v těsné blízkosti zámku můžete projít také kolem polí.

Nejkrásnější pavilony

Pavilon Marie Terezie

Zámek Veltrusy stále ještě prochází rozsáhlou rekonstrukcí po velkých povodních v roce 2002. Práce se už ale pomalu chýlí ke konci. Poslední opravy teď probíhají v hlavní zámecké budově.

Zámecký park je ale volně přístupný po celý rok. Během jízdy na kole, in-line bruslích nebo procházkou jistě navštívíte i místa, která sloužila ke kratochvíli i oddychu panstva. Nejkrásnější jsou pavilony - například Pavilon Marie Terezie, Egyptský pavilon, vedle kterého je most se sfingou, pavilon Chrám přátel zahrad a venkova, Dórský pavilon a Laudonův pavilon, což je pavilon se stavidlem.

Neměli byste také minout hospodářské budovy – Červený mlýn, sušárnu ovoce nebo hospodářský dvůr. Park je dodnes plný zvěře. Vedle daňků v dančí oboře tady najdete množství bažantů, zajíců nebo srnek.

Pokud si chcete zasportovat a ještě se přitom něco dozvědět o parku, můžete využít organizované projížďky na kole. Probíhají v hlavní návštěvnické sezoně až do konce září. Projížďky jsou třikrát denně - během dvou hodin vás na devíti kilometrech čeká deset zastavení. A v rámci rekonstrukce parku se do zámecké konírny vrátili také koně a byla obnovena tradice projížděk koňských povozů po areálu.

https://www.zamek-veltrusy.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři