Zámek Kunín proslavila hraběnka Walburga, která ho proměnila v centrum vzdělávání

18. říjen 2016
Česko – země neznámá

Do historie zámku Kunín, který je barokní perlou severní Moravy, se nesmazatelně zapsala velká milovnice růží, hraběnka Walburga. V první řadě byla ale považována za první dámu evropského osvícenství. Za časů jejího vlastnictví sídla, na přelomu 18. a 19. století, se zámek dočkal největšího rozkvětu.

Zámek Kunín vybudoval v letech 1726 až 1734 věhlasný rakouský stavitel Johann Lucas von Hildebrandt pro hrabata z Harrachu, kteří si koupili starou kamennou tvrz a nechali ji Hildebrandtem přestavět do současné podoby dvoupatrového zámku. Nepříliš velké rezidenční sídlo sloužilo hrabatům jako venkovský zámek a místo odpočinku členů rodu, který byl svými úřady spojen s metropolemi tehdejší Evropy.

Původní majitele zámku, hraběte Friedricha Augusta Harracha a jeho manželku princeznu Eleonoru z Liechtensteinu, dodnes v průčelí připomíná nepřehlédnutelný alianční znak manželů.

Doba největší slávy ale přišla až za vnučky stavitelů Marie Walburgy, hraběnky z Waldburg-Zeilu (1762 – 1828). Jedna z nejpozoruhodnějších osobností evropského osvícenství prožila na zámku tragický osud. Již v mládí jí zemřely tři malé děti, rozpadlo se manželství, poslední syn byl otcem odvezen do dalekého Švábska a zahynul ve věku 18 let.

Do života nešťastné ženy vstoupili brněnští svobodní zednáři a tajní ilumináti, kteří hraběnku získali pro myšlenky filantropie. Hraběnka tak na svém zámku založila po vzoru Německa vzdělávací a výchovný ústav – filantropinum, který se stal centrem vzdělávání v této části Moravy.

U hraběnky Walburgy studoval i Palacký

Ve vzdělávacím ústavu hraběnky Walburgy panoval mimořádný duch tolerance. Vedle sebe studovaly děti všech sociálních tříd: děti poddaných, sirotkové, děti měšťanů, úředníků, ale i šlechticů, chlapci i děvčata ve věku od 5 do 15 let, Češi i Němci, katolíci, evangelíci, židé. Základy svého vzdělání zde získal i pozdější Otec českého národa a rodák z nedalekých Hodslavic, historik František Palacký. Později napsal, že léta strávená na zámecké škole byl „krásný jarní čas života mého“.

Zámecký park

Na zámecké škole se děti učily od pondělí do soboty všem předmětům: matematice, přírodním vědám, jazykům, historii, vlastivědě, hudbě, kreslení a poprvé na Moravě hraběnka zavedla do vyučování i tělocvik, plavání a otužování.

Výuka probíhala často v přírodě, kdy sama hraběnka podnikala s žáky výlety na Helfštýn, Radhošť nebo Lysou Horu. Děti stanovaly pod širým nebem a učily se poznávat okolní přírodu a krajinu. I přes nepřízeň osudu si hraběnka našla smysl života a po její smrti o ní nemluvil nikdo jinak než o „naší dobré paní hraběnce“.

Po rozsáhlé rekonstrukci se na zámek Kunín postupně vracejí původní zámecké sbírky. Návštěvníci si v prostorách krásné barokní památky mohou prohlédnout pohostinský pokoj, pokoj zámecké školy s empírovou nástěnnou výmalbou, ložnici a pracovnu posledního majitele zámku se zámeckou knihovnou.

Zámek Kunín - jedna z nejvýznamnějších barokních památek na Moravě

A v dalším podlaží zámku pak Zámeckou obrazárnu, Lovecký pokoj, Dámský pokoj, Velkou jídelnu, Biliárový pokoj a Hudební pokoj. Kostelní chodbou se zájemci dostanou do Velkého sálu, bývalé kaple a do Žlutého pokoje s původní empírovou výmalbou a zařízením. Prohlídku zámku, který je ve správě Muzea Novojičínska, završuje návštěva zámecké půdy s unikátním barokním komínovým systémem.

autor: čan
Spustit audio