Zámek Savoia znovu ožívá a vrací se k životu. Na návštěvu se tu dostanete knihovnou nebo zrcadlem

21. září 2018
Česko – země neznámá

Zámek Savoia ve Středočeském kraji nedaleko Prahy patří mezi původně nejstarší šlechtické hrady u nás. Coby středověká pevnost založená před rokem 1279 se v průběhu staletí proměňoval a v současnosti zažívá celkovou obnovu a poslední fázi rekonstrukce. Díky tomu je nejen krásně udržovaný, ale znovu oživuje i svá tajemství.

Ačkoliv se jedná o malebný rodinný zámeček s ubytovacím zařízením, společenskými místnostmi, koncertním sálem a zahradou, jeho poezie spočívá v zachovalém a částečně obnoveném systému příjezdových cest a tajných chodeb. Dostat se na zámek na návštěvu totiž dřív rozhodně nebylo jednoduché. To v reportáži prozrazuje kastelán a průvodce v jedné osobě Jan Psota.

Zámek Savoia leží východně od Prahy v městysi jménem Škvorec, pouhých 25 minut jízdy z centra metropole. I když jde o malé městečko, může se pochlubit téměř tisíciletou historií. Hrad Škvorec byl založen před rokem 1279 královniným komořím Domaslavem. Koncem 13. století existovaly v Čechách pouze dva šlechtické hrady, ostatní hrady byly královské. Říčany Ondřeje z Říčan a Škvorec nechvalně proslulého Domaslava ze Škvorce. Jak Ondřej, tak Domaslav byli věrnými služebníky Přemysla Otakara II, který jim poskytl ostrožny vhodné ke stavbě hradů.

Od dob Domaslava se v držení zámku vystřídala celá řada majitelů, za nichž byl zámek přestavěn na renesanční. Mezi známé obyvatele zámku patřili Olbramovici pražští, Klinštejnové, Smiřičtí a Albrecht z Valdštejna, jenž hrad a panství prodal roku 1623 Liechtensteinům. V 17. století hrad vydrancovali Švédové. Ten pak dlouho ležel v troskách, ale tím jeho historie neskončila. V dalším století se zámku ujala Marie Terezie, vévodkyně Savojská, rozená kněžna z Liechtensteinu, která celý kraj velmi povznesla a zámek si vybrala za své krátkodobé sídlo.

Smrt kněžny Savojské v roce 1772 přinesla zkázu i zámku: začal chátrat a zpustl. V následujících letech byl z velké části rozebrán a na místě gotického paláce byla na konci 19. století postavena škola. V půlce 19. století bylo jedno z křídel zámku předáno do užívání početné židovské komunitě, která pobývala ve Škvorci a okolí. V zámku byla umístěna synagoga, židovská škola vyššího vzdělání ješiva a menza. Synagoga existovala 80 let a vystřídalo se v ní celkem šest rabínů. Její existence skončila po prodeji zámku obci v roce 1924 a po 2. světové válce už nebyla obnovena.

Druhým osudovým zachráncem zámku před jeho zánikem se stal ruský šlechtic z rodu Nostic Dmitrii Eremeev a jeho manželka Monica Eremeeva rozená Salvatore, pocházející z šlechtické rodiny z Florencie a severoitalského panství Campoli. Rekonstrukce začala v roce 2008 a trvá až dodnes. Už po uplynutí prvního roku byla dokončena rekonstrukce věže, dostavěny chybějící části zdi a pořízena nová kopule s bicími hodinami.

Dva mosty a tajné chodby

Zámek měl původně padací dřevěný most. Dnes se do zámku přichází po barokním kamenném mostě. Původní hradní příkop kdysi zaplavený vodou tvoří dnes krásně udržované zahrady. Tento malý zámek měl ale skutečnou raritu. Dva mosty. Existenci druhého mostu dosvědčují nálezy architektonických prvků na boční zdi nad původním příkopem. Dodnes tu v kamenném zdivu vidíme zbytky renesančního portálu a nákolníků.

A proč tu bývaly dva mosty? Jeden pro panstvo a vzácné návštěvy, druhý pro technické zázemí a zásobování. Další zajímavostí je pak středověká recepce. Pokud hosté přijížděli po hlavním mostě, zastavil je před vjezdem na dvůr vrátný. Dodnes je tam k vidění skutečná vrátnice - malá kamenná stavba a v ní okénko. Návštěva byla majitelům zámku ohlášena a ti teprve rozhodovali, jestli bude vpuštěna do zámku.

Zámek bylo nutné zcela zrekonstruovat a některé místnosti musely být znovu vybudovány. To se týká i místnosti přijímací, která znovu vznikla na původním místě. Její umístění a rozložení okolních místností napovídá, že tu návštěvy byly hlídány. Při návštěvě vzniká pocit, že je místnost uzavřená a není z ní možné volně pokračovat dál do prostor zámku.

Ve skutečnosti ale poté, co byly návštěvy „prolustrovány“, byly dovnitř vpuštěny tajnými chodbami. Dnes k tomuto účelu slouží knihovna a dvě zrcadla. Pokud vezmete za správnou knihu, knihovna se otevře, regály se zcela otočí a projdete přímo do koncertního sálu, který byl vytvořen z původní rozsáhlé zimní zahrady. Dnes se tu konají koncerty, protože akustika je zde zcela mimořádná.

Zrcadly se naopak dostanete do ubytovacích prostor, které dnes slouží mimo jiné jako apartmány pro novomanžele. Zámek dnes nabízí moderní zázemí v historickém stylu. Můžete si tu objednat jak různé kulinářské speciality a ochutnávky vín, tak i společenské prostory pro soukromé akce. Anebo můžete pouze přijít na prohlídku s výkladem o historii.

Spustit audio