Zámek v Benešově nad Ploučnicí je vcelku možné přehlédnout pouze z ptačí perspektivy

23. srpen 2018
Česko – země neznámá

Kdybychom měli z českých hradů a zámků sestavit náhrdelník, nesměla by v něm chybět perla saské renesance – zámek v Benešově nad Ploučnicí v Ústeckém kraji. Byl postaven ve zvláštním stylu vrcholící renesance s přežívajícími prvky gotiky, který zanechal nejvýznamnější památky na česko-saském pomezí a v severních Čechách.

Zámek v Benešově nad Ploučnicí je přitom mimořádně hodnotnou ukázkou tohoto stylu. Vyzděné členění štítů s kamennými prvky a sloupky upoutá na první pohled. Uvnitř pak návštěvníka okouzlí půvabné klenby v ještě gotickém stylu i zdobně tesané okenní sloupky.

Tento stavební styl sem vnesl rod Salhausenů z Německa. V roce 1515 se kvůli sympatiím k luteránskému učení přesunuli do Čech a ještě tentýž rok se stali součástí české zemské šlechty.

Nejvýznamnějším stavitelem byl syn prvního přestěhovaného Salhausena Bedřich. Původní panské stavení u městských hradeb nechal přestavět na dnešní tak zvaný Horní zámek, o pár let později vykoupil od měšťanů další objekty a na jejich místě pak vyrostl Dolní zámek. Posledním objektem byl Wolfův palác.

Nejstarší objekt benešovského komplexu Horní zámek nabízí návštěvníkům výstavu gotických plastik a původní malby. Hlavním lákadlem tohoto objektu je pak unikátní rodová galerie posledních majitelů zámku – rodu Thunů.

Dolní zámek je ukázkové šlechtické sídlo s výraznými rysy saské renesance, tedy kombinací přetrvávající vladislavské gotiky a renesance. Zajímavou součástí prohlídky je černá kuchyně, která svému účelu sloužila od počátku a dochovala se v takřka nezměněné podobě. Na své si zde přijdou i obdivovatelé zbraní. V Dolním zámku je totiž umístěna zbrojnice.

Další zbrojnici – tentokrát loveckou, spolu s loveckými salónky – mohou návštěvníci obdivovat ve druhém patře Wolfova paláce. Součástí tamní expozice je i výstava historických hodin. Ostatně čas tu plyne rychle a chcete-li si užít kompletní prohlídku, počítejte s alespoň dvěma a půl hodinami.

Více informací včetně otevíracích hodin, dopravní dostupnosti, termínů speciálních akcí a vstupného najdete na https://www.zamek-benesov.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři