Zámek v Červeném Dvoře dnes slouží jako léčebna. Jeho krásný park je ale přístupný široké veřejnosti

17. září 2018
Česko – země neznámá

Zamíříme do jižních Čech. Nedaleko Českého Krumlova, kousek od Chvalšin, můžete navštívit park patřící k zámku Červený Dvůr. Parkem vede naučná stezka a nás do něj zavede primář Jiří Dvořáček. Proč primář? Protože v zámeckých prostorách Červeného Dvora už přes padesát let sídlí psychiatrická léčebna závislostí. Zámecký park je ale otevřený i pro veřejnost a rozhodně stojí za to vydat se do něj na procházku.

Původně tu stával takzvaný Nový dvůr chvalšinský, který na úpatí Blanského lesa založil Vilém z Rožmberka už v roce 1591. Jeho bratr Petr Vok z Rožmberka na jeho místě o sedm let později zřídil novou zahradu. Ta se později pozvolna proměnila v úžasné oddychové místo. Dokonce se v ní v rozmezí let 1769 až 1784 chovali bobři, čínští bažanti, bengálští jeleni nebo angorští králíci.

Šlechta tu měla k dispozici přírodní divadlo, letní jízdárnu, bývala tu holandská a čínská besídka, ostrůvky s můstky přes jezírka i jeskyně z lesklých kamenů. V zahradě byly vysazovány tehdy módní kanadské a vlašské topoly. Dodnes se tu můžete kochat krásou mnoha stromů, anebo můžete zajít po naučné stezce na vyvýšeninu nazývanou Schneckenberg.

Schneckenberg neboli Šnekovna je kopeček ve tvaru šnečí ulity. Dlouho se pořádně nevědělo, k čemu vlastně sloužil. Objevovaly se teorie, že se na něm učili koně jezdit do svahu a podobně, říká primář psychiatrické léčebny Červený Dvůr Jiří Dvořáček. Jednou sem ale přijela jedna starší paní, která tu jako dítě trávívala prázdniny na návštěvě u knížat, a ta nám řekla, že to tu bylo vytvořeno pro to, aby si děti měly kde hrát.

V současnosti zámek slouží jako protialkoholní léčebna i jako léčebna pro osoby závislé na návykových látkách a patologickém hráčství. Byla založena v roce 1966. V současnosti je kapacita léčebny 103 lůžek, ročně absolvuje terapeutický program v léčebně 550 až 750 pacientů.

Naučnou stezku, která prochází zámeckým parkem, připravila léčebna ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Českých Budějovicích a se Správou CHKO Blanský les v Českém Krumlově. Naučná stezka byla otevřena 28. června 2005 a je pro veřejnost přístupná celoročně.

„Asi nejzajímavějším místem je pro mě poustevna, která tu kdysi stála,“ doplňuje Jiří Dvořáček s tím, že dnes není bohužel přesně jasné, kde byla. Podle Jiřího Olšana, hlavního zámeckého zahradníka nedalekého Českého Krumlova, byla poustevna určena k tomu, aby si zde kníže Josef Adam ze Schwarzenberku odpočinul od náročných světských povinností vyplývajících z funkcí, které zastával jako vysoce postavený úředník císařského dvora. Podle dochovaných zpráv to byl domeček obložený mechem. Možná to byl takový zárodek budoucího klidného prostředí určeného pro léčbu duše a mysli. 

https://cervenydvur.cz/

Spustit audio