Zámek v jihočeských Dačicích je empírovou perlou na pomezí Moravy a Čech

15. srpen 2018
Česko – země neznámá

Městečko Dačice je takový středoevropský mix. Historicky leží na Moravě, začleněno je do Jihočeského kraje a jeho podobu spoluutvářely šlechtické rody, které pocházely z území dnešního Slovinska, Německa nebo Rakouska. Mezi památkami, kterých se v historickém centru dochovala celá řada, vyniká zeleně omítnutý zámek.

Nejdříve v Dačicích stála tvrz. Ta ovšem postupem času přestala tehdejším majitelům panství vyhovovat, a proto byl v 16. století postaven takzvaný Starý zámek. Hned po jeho dokončení se ukázalo, že ani on není to pravé. A tak se šlechtický rod Krajířů z Krajku dal do další stavby, tentokrát takzvaného Nového zámku. Ten byl dostavěn zkraje devadesátých let 16. století. Během následujících věků pak Nový zámek střídal jak majitele, tak podobu. Do dnešních dnů vešel v klasicistním hávu, Dačice tudíž patří mezi nejpozoruhodnější empírové stavby u nás.

Empírové úpravy zámku, u jehož zrodu úplně původně stáli italští stavitelé, provedli naopak rakouští architekti Heinrich Riedl a Karl Schleps. Elegance slohu, pojmenovaného podle francouzského císařství, vyniká zvláště v řešení haly se schodištěm, označované za jeden z nejkrásnějších empírových interiérů střední Evropy. I vnitřní vybavení, nábytek a doplňky jsou v elegantním empírovém slohu. V zámku rovněž natrefíte na tehdy módní pokoje, jako je napoleonský a francouzský salon nebo zrcadlový sál.  

Zámek je v současnosti přístupný veřejnosti a od března do října se v něm provází. Zároveň v něm sídlí i dačické Městské muzeum, které je otevřeno celoročně. Veřejně přístupný je i přilehlý zámecký park. V neposlední řadě je možné navštívit také zámeckou kavárnu, ta funguje v hlavní turistické sezóně. Detailní a aktuální informace pro návštěvníky najdete na stránkách Národního památkového ústavu  https://www.zamek-dacice.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři