Zámek v Konici na Prostějovsku ukrývá největší českou sbírku seker

3. duben 2014
Česko – země neznámá

Nedaleko centra Konice stojí malebný čtyřkřídlý barokní zámek, který navazuje na staletou tradici panských sídel. Kromě obřadní síně, základní umělecké školy, infocentra a části městského úřadu zde mohou návštěvníci najít také zachované dobové interiéry, po nichž vede krátká prohlídková trasa.

Velkou místní atrakcí je ovšem nedávno otevřené muzeum řemesel Konicka, jehož součástí je i největší sbírka seker v České republice.

Historie panského sídla v Konici sahá až do roku 1200, kdy je poprvé nepřímo zmiňováno v listinách. Jednalo se patrně o tvrz, která měla za úkol střežit obchodní stezku, která tudy procházela přes Drahanskou vrchovinu z Moravy do Čech. Později bylo sídlo mnohokrát přestavováno a jako centrum panství sloužilo na stejném místě i po vzniku města, které bylo vybudováno nad současným zámeckým areálem.

Kromě dochovaných historických interiérů je tu dnes k vidění také muzeum řemesel, o jehož vznik se zasloužil Klub umění Konicka, zejména osobou dnešního správce zámku Pavla Šína. Asi největším lákadlem muzea je v současnosti sbírka seker, která byla vloni oficiálně uznána za největší v celé ČR.

Sbírka seker

Sbírka je od loňského roku zapsaná v české knize rekordů

Sbírka vznikla vlastně náhodou při přípravě expozice tesařského cechu, kdy její tvůrce Pavel Šín oslovil veřejnost se žádostí o poskytnutí seker na výstavu. Sešlo se jich tolik, že tím vznikl základ zcela samostatné expozice.

V ní jsou kromě klasických seker na štípání dřeva různých velikostí, stáří a použitého designu i sekery zcela zvláštní. Nechybí tak například nástroje na osekávání pískovce, sekery řeznické, tesařské teslice, sekery na vydlabávání dřevěných koryt a další unikáty. K těm patří samozřejmě i sekera katovská.

Znak muzea řemesel

Pozoruhodná je i exkurze do historie seker. Nejstarším exponátem je sekeromlat z doby kamenné. Jsou zde ale k vidění i modely pěstních klínů, které lze považovat za nejstarší předchůdce současných seker. Přímo v expozici jsou pak i sekery „bojové“, z nichž asi nejzajímavější je vikingská válečná sekera.

Celý soubor seker se dostal i do knihy rekordů. V loňském roce byla sbírka, čítající v té době 251 exponátů, zapsána do knihy českých rekordů, jako vůbec největší i nás.

autor: kbz
Spustit audio