Zámek v Třemešku vznikl v 16. století. Stavitelé dodnes střeží jeho hlavní vchod

14. červen 2016
Česko – země neznámá

Třemešek na Šumpersku v Olomouckém kraji je dnes osadou Dolních Studének. Tvoří ho jen hospodářský areál a pár dalších budov. A také zámek, který byl kdysi sídlem vrchnosti spravující blízké okolí. Dodnes se může chlubit renesančním jádrem s unikátním portálem a také hvězdářskou observatoří.

Osada Třemešek je patrně starší než zámek samotný. První zmínky o vsi spadají už do 14. století. Vypadá to, že v Třemešku stával od počátku jeho existence nějaký hrádek či tvrz. Držiteli obce byly menší zemanské rody, které musely někde sídlit.

K roku 1420 se výslovně uvádí svobodný dvůr. Za česko-uherských válek byl Třemešek veden jako pusté zboží a tehdy obec získali Tunklové z Brníčka a Zábřeha a připojili ji ke svému velkému zábřežskému panství. S ním pak sdílel Třemešek osudy až do roku 1527, kdy získal pustou ves Třemešek s dvorem Petr ze Žerotína a zřídil zde malé panství.

Roku 1559 koupil toto panství Petr Bukůvka z Bukůvky a na Červené Lhotě. Po něm zdědil Třemešek jeho syn Jan, humanisticky vzdělaný šlechtic a přesvědčený příznivec Českých bratří. Právě on postavil v 80. letech 16. století na místě, kde stávala někdejší gotická tvrz, rodové sídlo - renesanční zámek, který byl dokončen roku 1587.

Portál zdobí reliéfy majitelů zámku

Původní zámek měl jen jedno patro a byl krytý vysokou sedlovou střechou s dřevěnou věží. Součástí areálu byl dvůr, zámecký pivovar a pět starších rybníků. Přes všechny přestavby se dodnes dochovala část původní renesanční výzdoby.

Vstupní portál s podobiznami obou stavitelů zámku je skvostem renesančního sochařství i ukázkou dobové módy

K ní patří zejména portál hlavního vchodu. Obě svislé části zdobí renesanční reliéfy stavitelů zámku - Jana Bukůvky a jeho ženy Ester, rozené Syrakovské z Pěrkova. Zaujmou zejména dokonalým zpracováním renesančních šatů, které jsou vyobrazeny do posledního detailu, či rysy obličejů obou urozených manželů. Portál se považuje za skvost moravské a pravděpodobně i středoevropské renesance.

V zámku býval i internát

Zámek byl až do roku 1653 v rukou Bukůvků, od kterých jej získal velkolosinský pán Přemek III. ze Žerotína. Rodu sloužil Třemešek až do 18. století. Za jejich vlastnictví k němu přibyla mimo jiné prosklená věžička s dalekohledem anglické provenience, kterou si Josef Karel ze Žerotína přistavěl jako observatoř pro pozorování hvězd.

Věžička na střeše je někdejší hvězdářskou observatoř

Od té doby se prostřídala řada majitelů, své zájmy zde měl i Baťa, který uvažoval o využití areálu pro stavbu továrny. Snahy ale přerušila válka a následný převrat roku 1848. Novým majitelem zámku se tak stal stát a různí uživatelé. Asi nejdéle zde sídlil internát. Naštěstí část historické podoby zámku se dochovala dodnes, a tak ji lze stále obdivovat

autor: kbz
Spustit audio