Zámek Žerotínů ve Valašském Meziříčí sloužil v 19. století jako ženská věznice

28. červen 2016
Česko – země neznámá

Zámek Žerotínů ve Valašském Meziříčí se nachází v centru města nad levým břehem Rožnovské Bečvy. Vybudovat ho nechal Jan z Pernštejna v roce 1538. V 19. století soužil zámek jako ženská věznice, jediná na Moravě a ve Slezsku. Údajně zde byla vězněna i slavná travička Maryša.

Zámek je dvoupatrová trojkřídlá budova, u které se dodnes zachovala původní dispozice s arkádovým dvorem. Arkády v přízemí i prvním patře jsou dnes zasklené.

Zámek vznikl na místě původní tvrze. Stavbu zámku začal Jan z Perštejna v roce 1538. Do roku 1815 v něm sídlili Žerotínové, poté patřil zámek rodu Kinských, který ho prodal rakouskému státu. V letech 1855 až 1909 fungovaly pak jeho prostory jako ženská věznice. Za první světové války byl ze zámku vojenský lazaret.

Od roku 1996 se pracuje na jeho rozsáhlé opravě. V současné době v něm sídlí kulturní zařízení města.

V prostorách zámku se tak nyní nachází divadelní sál, kde se pravidelně konají představení a koncerty. V roce 2001 se pro veřejnost otevřela venkovní terasa nad řekou Bečvou, v letních měsících i s restaurací, kterou provozuje Divadelní kavárna. Od roku 2002 je zpřístupněno také zámecké nádvoří s fontánou a krásně upravenými záhony.

Galerie Kaple

„Traduje se, že na zámku měla být svého času vězněna i Maryša, známá z díla bratří Mrštíků. Zda tomu budou věřit či ne, necháváme na návštěvnících zámku,“ říká Ondřej Smolka z Kulturního zařízení města Valašské Meziříčí. V divadelní kavárně si ale každopádně mohou dát pověstné Maryšino kafe.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio