Zánět dýchacích cest u koček nepodceňujte

30. leden 2021

Přestože s vámi kočka žije v bytě a ven vůbec nevychází, může onemocnět virovým zánětem dýchacích cest. Kotěti nebo kočce oslabené jinou nemocí se to může stát osudným.

„Zánět dýchacích cest u koček není nic výjimečného. Více k němu dochází u koček venkovních, než u těch chovaných v bytě. Ale ani u nich se nedá úplně vyloučit,“ říká plzeňský veterinář Miroslav Svatoš a vysvětluje, že například člověk může virus přinést domů na botách. Ve venkovním prostředí jsou nejčastějším zdrojem nákazy dospělé kočky.

Veterinář (ilustrační foto)

Nemoc obvykle začíná výtoky z očí, které postupně mohou být i hnisavé. Následně se objevuje rýma. „Sekret bývá nejdřív čirý, potom hnisavý, nos se ucpává, tvoří se na něm krusta a kočce se špatně dýchá. Když necítí, zpravidla ani nepřijímá potravu,“ popisuje příznaky zvěrolékař, „to už je vážný stav, kdy je nezbytné vyhledat veterináře.“

Jestliže kočka kýchá, nemusí to nutně znamenat zánět dýchacích cest. Podobně jako člověk, také zvíře může být alergik. „Záleží na celkových příznacích. Ale pokud máte podezření, že kočka není v pořádku, je nejlepší vydat se s ní do veterinární ordinace a nečekat, jestli a co se z toho vyvine,“ radí Miroslav Svatoš.

Plzeňský veterinář také připomíná náchylnost koček k prochladnutí močového ústrojí: „Dochází k němu, když zvíře sedává na studeném parapetu a tiskne se k oknu. U koček jsou problémy s močovým aparátem obecně velmi rozšířeným problémem. Ani v tomto případě není dobré návštěvu u zvěrolékaře příliš odkládat.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.