Západoafrická batátová polévka s arašídy
S pátečními apetýtovými recepty míříme do světa polévek podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Západoafrickou batátovou polévku s arašídy.
Budete potřebovat:
- 1-2 batáty
- 1 velkou cibuli
- kousek zázvoru, nakrájený na drobno
- ½ lžičku cayenského pepře
- 2 polévkové lžíce arašídového másla
- 1 malý šálek arašídů (lepší čerstvých, ale můžou být i pražené)
- šťávu z 1 citronu
- sůl
- arašídový olej
Postup:
- Rozpálíme v hrnci arašídový olej a pozvolna na něm osmažíme cibuli a zázvor.
- Přidáme arašídové máslo, cayenský pepř a šálek vody a necháme na malém ohni směs dusit 10 minut.
- Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli.
- Chvilku všechno mícháme a opékáme a poté přidáme ½ l vody.
- Osolíme a dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut, dokud batáty nejsou úplně měkké.
- Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zředíme na potřebnou konzistenci, dochutíme solí a citronovou šťávou a už nevaříme.
- Na pánvi na sucho opražíme arašídy a v moždíři je nahrubo nadrtíme.
- Polévku podáváme posypanou drcenými arašídy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka