Zapomenutá bylina yzop: pomůže s trávením, dýchacími potížemi, ale využijete ho i v kuchyni

24. květen 2022

Yzop je trochu zapomenutá bylina, ale díky schopnostem, které má, bychom ho mohli znovu do zahrádek uvést. Je hezký na pohled, zvláště v době květu, ale má i praktické využití v bylinkářském léčení a v kuchyni. A navíc – pěstování je možné i na balkoně.

V době květu patří k ozdobám zahrady. Už v 16. století vyhlášený bylinář a autor dodnes uznávaného Herbáře, Mattioli, píše: „Yzop je vůně libé, chuti peprné a trochu hořké, uvolňuje odkašlávání, dává člověku pěknou barvu, čistí mozek a je vhodný pro staré lidi.“

Yzop přitom není nijak zvlášť náročný na pěstování, dokáže i přezimovat. Na jaře nebo na podzim stačí ostříhat staré výhony, keřík znovu obroste a to do výšky přes půl metru i více, pokud má dostatek zeminy. Ale můžeme ho pěstovat i ve větším květináči nebo truhlíku na balkoně.

Má rád slunné a teplé místo, bez velkého proudění vzduchu. Zemina by měla být lehce propustná a zálivka mírná, jen v době sucha. Trpěliví pěstitelé mohou začít od semínka, ale rychlejší je zakoupení sazeničky.

Léčivka i koření yzop

Yzop proti kašli i zánětu močových cest

Pokud chcete využít jeho léčivých schopností, pak sklízejte měkké stvoly s lístky i květy a na dobře větraném místě sušte. Nať se používá při kašli a zánětu průdušek, pomáhá při infekci močových cest, při astmatu, nadýmání i při bolestivé menstruaci – mírně zvyšuje krevní tlak. Nálev z květů zase poslouží proti revmatickým bolestem, podporuje chuť k jídlu a trávení.

Jako koření se používá k masům, do polévek nebo omáček. Je silně aromatický, stačí i malé množství. Jeho aroma můžete využít i při bioochraně – v sousedství kapusty a zelí odpuzuje bělásky.

Spustit audio