Záviš z Falkenštejna vládl pevnou rukou, popravili ho kvůli bratrovi

Záviš z Falkenštejna byl jedním z nejvýznamnějších členů šlechtického rodu Vítkovců, majitelů jihočeských panství. Údajně byl okouzlující společník a zároveň chladnokrevný intrikán.

Po bitvě na Moravském poli se oženil s Kunhutou, vdovou po králi Přemyslu Otakaru II. Protože byl v té době královnin syn Václav II. ještě dítě, chytrý šlechtic se jakožto jeho otčím ujal řízení země. Vládl zemi pevnou rukou a České království pod jeho dohledem vzkvétalo.

Po Kunhutině smrti si Záviš vyhlédl maďarskou princeznu Alžbětu, na čas zapomněl na politiku a těšil se s krásnou nevěstou na hradě Budíně. Šestnáctiletý Václav zatím podlehl přesvědčení, že ho chce jeho otčím připravit o moc. A tak nastražil past: Pozval Záviše do Prahy a tam ho nechal zajmout. Královské vojsko pak se spoutaným šlechticem objíždělo jihočeské hrady a žádalo Závišovy příbuzné, aby je vydali královské koruně, jinak Záviš přijde o hlavu.

Podvolili se všichni, až na majitele hradu Hluboká, Závišova bratra Vítka. A tak byl Záviš z Falkenštejna 24. srpna 1290 pod hradem Hluboká popraven. Nešťastný Vítek z hradeb sledoval, jak kat zvedá meč a bratrova hlava padá na rozkvetlou louku. Na tom místě pak prý po léta rostla rudá tráva.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio