Zavzpomínat si na dětství jezdí lidé do Muzea hraček v Jablonci nad Nisou

21. březen 2016
Česko – země neznámá

Asi každý měl v dětství oblíbenou hračku, na kterou si dnes rád zavzpomíná. Dříve měly děti hraček podstatně méně než dnes, a tak nebylo těžké si k některé vytvořit opravdu silný vztah. Připomenout si dobu svého dětství mohou lidé v Muzeu hraček v centru Jablonce nad Nisou. Svůj koutek tam mají kluci i holky.

„Veškeré holčičí hračky, které v té době byly, připravovaly holky na dospělost,“ komentuje dámskou část muzea jeho zakladatel Jiří Vavřín. Maminky i babičky tu tak mohou obdivovat zmenšené plechové nádobí, domečky s vybavenými interiéry, staré kočárky i panenky.

V muzeu nechybí ani hračky a výrobky dnes už mnohdy zaniklých regionálních firem. K vidění jsou třeba skleněné figurky z Alšovic nedaleko Jablonce. „Dělali se různí doktoři, Švejk, muzikanti, teploměry. A tady je třeba Sněhurka a sedm trpaslíků,“ vyjmenovává skvosty své početné sbírky Jiří Vavřín.

Na své si samozřejmě přijdou i kluci, ať už pětiletí nebo padesátiletí. Oči se jim rozzáří při pohledu na nejrůznější vláčky, letadýlka nebo stavebnice. I pro ně má majitel muzea připraveny cennosti. „Jsou tady cínoví vojáci od roku 1920 až do konce války. A jsou tu i vojáčci hlinění,“ popisuje sběratel, který hračky začal sbírat až v dospělosti.

Na své si samozřejmě přijdou i kluci, ať už pětiletí nebo padesátiletí

Ve svém muzeu má Jiří Vavřín na čtyři tisíce hraček, hodně z nich má i svůj osobní příběh. „Tady je jeden medvěd, kterého mi daroval pán z Jablonecka. Ten medvěd byl vyměněný kolem roku 1940 za kostku margarínu, protože v té době měly potraviny mnohem větší hodnotu než hračky,“ vypráví jednu z historek.

Aby se starým, a tím i vzácným hračkám nic nestalo, má je majitel muzea uložené ve skleněných vitrínách, zájemcům je ale rád vyndá a detailně představí. Děti si mohou téměř všechny hračky vyzkoušet. A pokud budou mít chuť, mohou si vytvořit i svoji vlastní loutku.

Muzeum je otevřené celoročně, kromě pondělí do něj můžete zavítat každý den.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio