Žďárské Muzeum nové generace vás vezme do historie pomocí nejmodernější techniky

30. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Ve Žďáru nad Sázavou můžete od podzimu 2015 navštívit nejmodernější krajské muzeum. V areálu zámku se otevřela zcela nová expozice, která mapuje historii a vývoj tohoto místa pomocí vizuálních a zvukových efektů.

Hned u vchodu dostává návštěvník sluchátka, „Audioprůvodce by měl pomoci s komentářem, ale také návštěvníky navnadit. Celá expozice působí na city a vjemy a my bychom se měli cítit podobně jako lidé ve středověku,“ odkazuje Martina Schutová na místní přítmí a zvuky.

Začínáme ve středověku

Místo panelů narazíte na sloupy s výřezem, kde je obvykle ve formě několika diapozitivů seskládán historický výjev jako například cisterciáčtí mniši opisující knihy nebo den mnicha s rozvrhem jeho činností. K vidění je i panoramatický animovaný film s 3D efekty o životě Jindřicha Řezbáře, cisterciáckého mnicha a kronikáře kláštera.

Děti mohou prozkoumávat „knihy“, jejichž listy se otáčejí elektronicky a obsah stránek se promítá shora. Sledovat mohou také animované mapy, které se postupně mění podle toho, jak byl zdejší kraj zalidňován. U každého zastavení figuruje číslo, které po zmáčknutí na audioprůvodci vyvolá příslušný text namluvený herci.

„Všechny texty, monology, dialogy, historická fakta a podobně jsou dílem historika Pavla Kosatíka,“ říká Martina Schutová, která také potvrzuje oblibu použitých technologií u dětí. „I předškolní děti se sem rády vracejí, máme tu programy pro žáky základních i středních škol. A od nich dostáváme pozitivní ohlasy, je to pro ně něco nového, co by od muzea nečekali.“

Celá expozice působí na city a vjemy

Baroko má mnoho tvarů a barev

V prvním patře najdete novější historické období v podobě baroka. Octnete se v kaleidoskopu barokního nebe, které se odráží v zrcadlech. Jednotlivá zastavení přinášejí vhled do různých novinek života barokního člověka. Zjistíte, jaké vynálezy pocházejí z tohoto období, jaké objevy přinesla medicína nebo astronomie, a co nového přišlo v umění či náboženském životě.

Velkou roli hraje architektura. Symetrie a významy čísel vyjádřených tvary jsou v expozici k vidění na stěnách, na modelech staveb i ve filmu o životě opata Václava Vejmluvy. Díky němu chytil areál kláštera nový dech, když nechal vystavět poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Kostel, nedaleký statek zvaný Lyra nebo hřbitov ve tvaru lebky jsou dobře vidět na plastické bílé vertikální mapě, kam se promítají rozhovory s majiteli zámku manžely Kinskými.

Od Velkého třesku až po současnost

Těsně před východem můžeme prostudovat časovou osu událostí vztahujících se ke žďárskému klášteru. Ke každému významnému datu je na zdi přiložen obrázek, malovaná časová osa vede z prvního patra podél schodů k východu z muzea. „Je to v podstatě od velkého třesku až do současnosti,“ usmívá se průvodkyně Martina Schutová a přidává pozvánku i na sváteční dny na přelomu roku, kdy je muzeum otevřené všem generacím.

autor: dak
Spustit audio