Zdechovský: V Evropě je řada lidí, kteří jsou napojení na Hamás a organizují tu demonstrace. Musíme je dostat pryč

Životní podmínky v Pásmu Gazy se každým dnem zhoršují. Evropský parlament minulý týden mimo jiné proto vyzval k pokračování humanitární pomoci proudící do této oblasti. Může Unie zajistit, aby její pomoc směřující do Gazy nekončila v rukou radikálního hnutí Hamás? „Musíme ale být v kontrole velmi důrazní a nesmíme nechat Hamás, aby tu pomoc rozkradl, jako se to v minulosti několikrát stalo,“ tvrdí europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Dá se kontrolovat využití prostředků, které Unie posílá jako humanitární pomoc Palestincům?

Určitě se kontrolovat dá a v minulosti jsme to několikrát dokázali. Kontroluje se za pomoci mezinárodních institucí a organizací, které v Pásmu Gaza působí.

Musíme ale být v té kontrole velmi důrazní a nesmíme nechat Hamás, aby tu pomoc rozkradli, jako se to v minulosti několikrát stalo. Bez okamžité pomoci zvenčí hrozí v Gaze rozsáhlá humanitární krize.

Čtěte také

Jak byste situaci řešil vy osobně?

Řešil bych to právě za pomoci našich partnerů. Máme organizace, které tam působí. Samozřejmě nechceme nechat kohokoliv umírat.

Chceme naopak, aby se ta pomoc dostala k těm, kteří ji skutečně potřebují. Nechceme, aby byl Hamás ten, který ji bude distribuovat a bude na to lepit své samolepky nebo nápisy, že pomoc, kterou darují státy Evropské unie, daruje Hamás.

Dostává se ta akutní humanitární pomoc k potřebným? Není to příliš pomalé?

O víkendu jsem mluvil se čtyřmi velvyslanci arabských států. Hovořili jsme o tom, jakým způsobem budou jednat s Izraelem a s Egyptem.

Pevně věřím, že v příštích dnech bude pomoc doručena. Zatím jde o 14 nákladních aut, ale během dneška a zítřka by měla být další, které se do Pásma Gazy pustí.

Nedávno jste se v televizím pořadu CNN Prima News shodli s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou, že by podporovatelé Hamásu měli být z Unie deportováni. Jak by se to dalo prakticky udělat?

Máme několik možností. Je tady řada lidí, kteří jsou napojeni na Hamás, kteří v minulosti dostali nějaký stupeň ochrany a ti dnes organizují demonstrace a jsou bezpečnostním rizikem. Musíme, pokud je opravdu tajné služby za bezpečnostní riziko označují, je dostat pryč ze Schengenského prostoru.

Čtěte také

K tomu máme spoustu nástrojů – Ministerstvo vnitra i Ministerstvo spravedlnosti. Myslím, že každý, kdo podporuje vraždění Hamásu, tak opravdu nemá v Evropské unii co dělat.

Jaké řešení má podle vás Izraelsko-palestinský konflikt?

Ve dvou státech. Od začátku to byla idea, se kterou přišla OSN ještě před druhou světovou válkou. Po ní byla rozvíjena odmítána tehdejšími palestinskými lídry. Myslím si, že k nim musíme dospět.

Jenom upozorňuji, že i kdyby bylo dvou států dosaženo, tak Hamás nebo Hisbalách jsou islamistické organizace, kterým jde o nastolení islámské nadvlády.

Proč v Pásmu Gaza bojují má ale i jiný podtext. To není jenom boj mezi Izraelem a Palestinci. Je tam důležité i napojení na Irán, který se dlouhodobě se snaží o zničení státu Izrael.

Dokáží se státy Evropské unii domluvit na společné migrační politice? A budou čeští lidovci kandidovat do Evropského parlamentu v koalici SPOLU nebo samostatně? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , fos
Spustit audio

Související