Že chce maminka dvou dětí pracovat? Normální. Měli bychom hledat cesty, jak to udělat, říká vědkyně

5. březen 2024

Patofyzioložka Julie Dobrovolná je u nás jednou z žen, které vytrvaly ve své vědecké kariéře. U příležitosti letošního únorového Mezinárodního dne žen a dívek ve vědě jí na toto téma vyšel komentář v magazínu Forbes.

„Způsob myšlení v naší společnosti je opravdu takový, že buď se má žena věnovat kariéře, nebo má být matkou, tedy v podstatě kariérní matkou. To, že by to šlo nějakým způsobem kombinovat je vnímáno jako problematické. Mladé ženy, které děti mají, na to opakovaně narážejí. Je jim dáváno najevo, že jsou příliš ambiciózní. V komentáři jsem chtěla normalizovat to, že je normální, když maminka dvou dětí pracuje,“ doplňuje Dobrovolná.

Brněnská vědkyně v komentáři uvádí, že vyslechla řadu příběhů žen vědkyň, proč nemůžou zůstat ve vědě. „To, na co jsem mířila, byly zejména důvody, které se týkají spíše jejich osobních životů. Podpory, kterou mají doma – ať už od partnera nebo od širší rodiny. Protože to vnímám jako téma, o kterém se vůbec nemluví.“

Proč se u nás na vědeckou dráhu vydává méně žen než mužů? A jak se společenské nastavení odráží na vnitřním postoji samotných žen vědkyň? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související