Zelené řezy
Pondělní recept Apetýtu bude zelený, slaný, ale vypadat bude jako dezert. Zní to neuvěřitelně? Nenechte se zmást. Připravte si s námi zelené řezy!
V úvodu je dobré připomenout zdravotní benefity špenátu – tato rostlina je bohatá na beta-karoten, vitamíny C, B a K, lecitin, kyselinu listovou a vlákninu. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, posiluje svaly, snižuje krevní tlak, podporuje i krvetvorbu. Zároveň je to výborné přírodní barvivo, které v následujícím receptu způsobí to, že bude výsledek vašeho pečení nádherně vybarvený.
Připravte si:
- 500 g sekaného čerstvého nebo mraženého špenátu
- 5 vajec
- 2 stroužky česneku
- 150 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- sůl
na náplň:
- 150 g ricotty
- 200 g brynzy nebo jiného čerstvého sýra
Postup:
- Špenát rozmrazíme, případně tyčovým mixérem čerstvý rozmixujeme a vložíme do síta, necháme okapat a poté ještě vymačkáme přebytečnou vodu.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Špenát předáme do mísy, kam přimícháme žloutky, utřený česnek, změklé máslo a sůl.
- V míse vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh a střídavě s moukou ho zapracujeme do špenátu.
- Hmotu rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
- Upečený plát necháme zchladnout a stáhneme z něj papír.
- V misce vyšleháme ricottu s brynzou a podle chuti osolíme.
- Špenátový plát rozkrojíme podélně a potom příčně na polovinu – vzniknou 4 stejně velké díly, slepíme je k sobě krémem a přes noc necháme ztuhnout.
- Před podáváním rozkrojíme na 8 dílků a servírujeme jako originální svačinku, klidně pro návštěvu jako předkrm před grilováním.
Související
-
Šlehačková bublanina
Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!
-
Vegetariánská čína
V pátečních apetýtových receptech pro vás máme tip na bezmasou čínu. Čínská kuchyně jako taková je založená na pěti chutích – kyselé, hořké, sladké, slané a ostré.
-
Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!
Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.