Zeleninové natě rozhodně nevyhazujte. Budou se vám hodit nasušené i zmražené

5. květen 2023

Ušetři a spotřebuj aneb co se zbytky zeleniny? Mrkev, petržel i celer jsou běžně k dostání také s natí. Natě bohužel často skončí v odpadkovém koši. Přitom i z nich můžete připravit něco na zub.

Natě obsahují chlorofyl, který má blahý vliv na naše zdraví. Příznivě ovlivňuje metabolismus, podporuje i růst tkání a tím napomáhá rychlejšímu hojení ran.

Ořezané nebo otrhané natě proberte a zbavte je seschlých částí a dobře omyjte. Část nakrájejte nadrobno a dejte jednoduše zamrazit. Praktické je rozdělit je po nasekání do tvořítek na led – zalijte vodou a dejte do mrazáku.

Čtěte také

Zbytek zelených natí si můžete usušit. Ať už v sušičce na ovoce, v troubě na mírnou teplotu nebo pokud je venku hezky, tak i na sluníčku. V tomto případě nať nekrájejte předem, rozmělněte ji až po usušení. Uchovávejte ji v uzavíratelných sklenicích, aby nezvlhla.

Pokud máte rádi klasický listový špenát, připomínáme, že ho můžete uvařit také z mangoldu, kopřiv nebo medvědího česneku. Napadlo vás někdy zkusit jeho obměnu a spotřebovat na přípravu listy červené řepy, ředkviček nebo kedlubny? Připravte ho podle vašeho osvědčeného postupu a naservírujte k maso nebo jím naplňte palačinky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.