Zeleninový základ pro polévky
Pokud chcete urychlit přípravu polévek, mějte v lednici připravený zeleninový základ ve sklenicích. Jak ho připravit, poradila Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně, kterou znáte z pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
svazek libečku
sůl
cibule
mrkev
česnek
celer
máslo
případně i květák, celer, petržel
Libeček posekáme na menší kousky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Celou směs lehce osolíme a podusíme na másle do křehkého změknutí. Ještě horké plníme do skleniček, které po uzavření obrátíme dnem vzhůru.
Skladujeme v chladničce. Z tohoto základu snadno připravíme chutnou polévku. Například několik lžic zaprášíme hraškou na zahuštění polévky a dál pracujeme podle dalších receptů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.