Želvy jsou na zahrádce postrachem slimáků, šneků i žížal

30. květen 2020

Pokud uvažujete o zvířeti, které by vám na zahrádce trochu pomohlo s likvidací slimáků, šneků i žížal, tak pro vás máme dobrý nápad. Pořiďte si želvy. Musíte ale dát pozor na záhonky s vaší zeleninou a ohradit je tak, aby se tam želvy nedostaly. Želva je býložravec, ale občas nepohrdne lahůdkami živočišného původu.

Chovat želvu, která se prochází po bytě nebo po zahrádce, není tak náročné jako chtít, aby měla mladé, tedy vajíčka, ze kterých se vylíhnou želvičky. Co je k tomu zapotřebí, to nám prozradil chovatel želvy zelenavé Zdeněk Přikryl z Kroměříže.

„Na první pohled vypadá želva zelenavá hnědě, má totiž nejrůznější barvy a odstíny, a to od černé, hnědé až po zelenou. Tělo má zelenavé, proto se jí říká želva zelenavá. V přírodě ji najdete od Řecka přes Balkán až po Francii a Španělsko, některé žijí na Sardinii a na Korsice,“ říká chovatel.

Želva zelenavá má několik poddruhů, a proto je mnohdy i pro odborníka těžké se v nich vyznat. Zdeněk Přikryl chová jednu samici už od roku 1971. „Je to už želví babička, ale pořád snáší vajíčka, ze kterých se líhnou mláďátka,“ doplňuje Zdeněk Přikryl.

Želva zelenavá

Pokud budete mít o takovou želvu zájem a především o její mláďata, budete potřebovat jeden pár, tedy samce a samičku. „Je důležité, aby samec prošel zimováním. Potřebuje ochladit spermie, aby vše fungovalo jako v přírodě. Během zimování stačí dát želvu od listopadu do dubna do chladného sklepa. Někdo je dává i do ledničky, kde je 6-8 °C, ale je to riskantní, protože v ledničce není taková vlhkost, která želvám vyhovuje a navíc může dojít k poruše zařízení,“ upozorňuje chovatel.

Zdeněk Přikryl chová želvy od jara do podzimu ve venkovním výběhu. Želva tam zahrabe svá vajíčka v květnu nebo v červnu a za šedesát až pětašedesát dní se líhnou malé želvičky velikosti padesátikorunové mince.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.