Židé v Íránu, Joseph Roth a 100 let deníku Haarec

7. červenec 2019

V Jubilejní synagoze v Praze můžete vidět výstavu fotografií o životě íránských Židů po islámské revoluci v roce 1979. Zveme i na výstavu o rakouském spisovateli Josefu Rothovi. Známý izraelský deník Haarec slaví sté narozeniny.

Přítomnost Židů v Íránu má historii dlouhou asi 2 700 let - začala babylónským zajetím. V pozdějších dobách se právě Írán stal pro řadu Židů domovinou. Ještě před rokem 1979 jich tam žilo okolo sta tisíc. Vše se změnilo po islámské revoluci, od které letos uplynulo 40 let. Tímto tématem se zabývá výstava Život íránských Židů po islámské revoluci z roku 1979. K vidění je v prostorách Jubilejní synagogy v Jeruzalémské ulici v Praze. Více v reportáži Jany Šustové.

Josef Roth byl rakouský spisovatel a novinář židovského původu, který se proslavil zejména romány Pochod Radeckého a Kapucínská krypta. Letos si připomínáme 80 let od jeho úmrtí v Paříži a 125 let od narození v Haliči. Při této příležitosti je v Praze k vidění výstava, pouliční galerie s názvem „Joseph Roth Slovem i obrazem" autorů Zuzany a Eugena Brikciusových. Tvoří ji čtyři plakátové plochy, které vedou z centra Prahy na Náměstí republiky přes Soukenickou ulici, Klárov až do ulice U Lužického semináře. Zde je na zdi Vojanových sadů vylepena poslední sada plakátů s fotografiemi a informacemi ze života Josepha Rotha. Se Zuzanou Brikciusovou natáčela Terezie Jirásková.

Joseph Roth

Máloco má tak úzké spojení se židovským životem v nové době jako čtení nebo i psaní novin. Týká se to samozřejmě také Izraele, kde si právě připomněli sté výročí založení deníku Haarec. O jeho významu bude mluvit Jan Fingerland.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio