Zkamenělé stromy jsou velká vzácnost. V Lounech si můžete osahat i kusy z prvohor

25. srpen 2016
Česko – země neznámá

Jaké jsou na omak kmeny, listy nebo plody rostlin a stromů, které na zemi rostly před 350 miliony let? Zkamenělé dřevo si můžete osahat v Lounech. Stáří nejmladších benjamínků se ve sbírce Muzea Zkamenělý les odhaduje na „pouhých“ 20 milionů let.

Když vkročíte do bývalé dělové bašty číslo 5, která k lounskému opevnění patří od 15. století, překvapí vás mohutné zbytky kmenů i drobnější úlomky s dokonalou kresbou letokruhů nebo opotřebení. Teprve na omak zjistíte, že je to kámen – zkamenělé dřevo pravěkých stromů. Měly to štěstí, že zapadly do prostoru bez přístupu vzduchu, byly zavaleny horninou, zatlačeny do močálu nebo zatopeny vodou. A po milionech let vytvořila příroda mimořádná díla.

Díky křemenným sloučeninám, které se vsákly do dřeva, vznikly nádherně zbarvené struktury s podobnými kvalitami jako polodrahokamy. Vyniknou zejména na řezu a po vyleštění. Proces uchoval i takové detaily, jako jsou letokruhy nebo stopy dřevokazného hmyzu. K unikátům patří kmen s vletovým otvorem a hnízdním prostorem pro nějakého ptáka.

Za mimořádně cennou sbírkou stojí MUDr. Bořek Zasadil, který od roku 1962 shromažďoval exponáty od dob prvohor až po třetihory. Něco svezl z pole v kufru auta, na rozměrné kusy o váze třeba až půl tuny se musel využít jeřáb. Nález obrovitého kmene v toku řeky Ohře potvrdil, že štěstí přeje připraveným.

Vzácnost na dně Ohře

Generace lidí se totiž koupaly na stejném místě. Vědělo se, že pod vodou je jakási kamenná lavice. Doktor Zasadil při potápění odhalil, že se jedná o obrovitý kmen pravěkého stromu. A zorganizoval jeho vyzvednutí. Kmen byl sice na několika místech prasklý, ale transport přežil. Dnes jeho části můžete také vidět v lounském Muzeu Zkamenělý les.

Když vkročíte do bývalé dělové bašty číslo 5, která k lounskému opevnění patří od 15. století, překvapí vás mohutné zbytky kmenů

„Na rozdíl od ostatních muzeí si tady můžete volně vystavené exponáty osahat,“ ujišťuje provozovatel Josef Klesal. Můžete se pomazlit s jejich texturou, zblízka obdivovat leštěné plochy. Velikost a hmotnost zkamenělých dřevin je spolehlivě chrání před zcizením, a kdybyste přece jen chtěli hmatatelnou památku, mají zde drobné fragmenty na prodej.

Baštu číslo 5, která poskytla prostor zkamenělým dřevinám, uzavírá areál minigolfu, kde můžete taktéž strávit příjemné chvíle. Otevírací doba Muzea Zkamenělý les je v době od 1. května do 30. září každou sobotu a neděli od 13 do 17 hodin. V mimosezóně si můžete skupinovou návštěvu předem domluvit.

Spustit audio