Zkamenělý zámek nabízí výhled, hradní zříceninu i největší skalní bránu na Moravě

29. duben 2014
Česko – země neznámá

Procházka Javoříčským krasem na Olomoucku od Javoříčka do Vojtěchova zavede turisty do malebné krajiny prosluněných bučin, nedotčené přírody, jeskyní ale i vápencových skal. Jednou z největších je bezesporu Zkamenělý zámek, skalisko, které se tyčí nad údolím potoka Špraňku, jehož vody mohou za vytvoření zdejší soustavy jeskyní.

Ke Zkamenělému zámku se dá dojít po červeně a modře značené turistické trase vycházející z Javoříčka a mířící sem přes kopec, kde se nacházejí pozoruhodné Javoříčské jeskyně. Asi kilometr od vstupu do nich pak cesta náhle zabočí na skalnatý hřbet a po nenáročném výstupu zavede turisty na vyhlídkovou plošinu na vrcholu skaliska. A tady si teprve člověk uvědomí, jak velký útes Zkamenělý zámek vlastně je. Pod vyhlídkovou plošinkou padá skála do hloubky 54 metrů a hluboko pod ní se vine stříbrná stuha potoka.

Právě tady, na vrcholu skalnatého ostruhu, stával kdysi malý hrad. Kdy byl založen, bezpečně bohužel nevíme. Pod názvem Branky se však objevuje v přídomku jednoho ze šlechticů v roce 1313. Přímá zmínka o něm pochází z roku 1355. Ale již v roce 1398 je uváděn jako pustý. Dnes po něm na vrcholu skaliska zůstaly jen nevýrazné zbytky zdí a částečně ve skále vyhloubený hradní příkop.

Zkamenělý zámek z údolí

U Zkamenělého zámku bývalo kdysi možná pravěké jezero

Sestoupíme-li níže, najdeme další unikátní lokalitu, kterou ve vápenci Zkamenělého zámku vytvořila příroda. Jde o částečně zřícenou skalní bránu, která je se svou výškou kolem 10 metrů největší na Moravě. Je to vlastně někdejší vchod do jeskyně, která se později zřítila a zůstal tak jen portál. Bránou vede turistická stezka.

Kousek od brány najdeme vstup do ponorné jeskyně. Je to jeden z mnoha vstupů do krasového podzemí zdejšího kraje. Právě na Zkamenělém zámku začínali své bádání současní amatérští jeskyňáři z Prostějova, kteří v současné době provádějí většinu výzkumů v této oblasti. Podle jejich vyprávění se podařilo v této lokalitě objevit tři patra jeskynních systémů.

Zajímavé je, že v nich našly rozsáhlé nánosy štěrku, které podle nich nemohou být dílem malého potoka Špraňku, a jsou tak důkazem, že zde v minulosti protékala mnohem větší vodoteč. To podporovalo i myšlenku, že útes Zkamenělého zámku byl kdysi propojen s protějším svahem pod Kadeřínem a zadržoval jako přírodní přehrada pravěké jezero. Po protržení této hráze jezero postupně vyteklo a vyhlodalo dnešní údolí potoka.

autor: kbz
Spustit audio